Obljetnica HVO-a

Bez organizirane obrane i HVO-a Hrvata u SBŽ-u ne bi ni bilo

Obljetnica
Zvonimir Čilić
06.04.2013.
u 12:31

Hrvati srednje Bosne dostojanstveno obilježili 21. godišnjicu

Skromno i dostojanstveno i Hrvati s područja srednje Bosne obilježili su 21. godišnjicu osnutka Hrvatskoga vijeća obrane. A bez organizirane obrane, bez Hrvatskoga vijeća obrane, sada Hrvata, barem na ovom srednjobosanskom području, ne bi ni bilo, ili bi taj broj bio zanemarivo mali, mišljenje je mnogih, prije svega vojnih stručnjaka i analitičara. Te činjenice treba znati, činjenice i uspomene njegovati i čuvati. Jer, samo u Lašvanskoj dolini poginulo je blizu dvije tisuće pripadnika HVO-a, a samo u obrani Viteza 653 branitelja i civila hrvatske nacionalnosti. Samo u obrani Viteza ranjeno je više od dvije tisuće branitelja, više od 600 branitelja ima status ratnih vojnih invalida, ostalo je, samo u Vitezu, 328 udovica i 451 maloljetno dijete bez jednog ili oba roditelja.

Stradanja Hrvata

Tijekom rata iz općina Lašvanske doline, iz općine Travnik najviše, prognano je više od 30 tisuća Hrvata, kuće i gospodarski objekti su im opljačkani i uništeni, a još uvijek više od 15 tisuća Hrvata nije se vratilo na svoja opustošena ognjišta. I pitanje je hoće li se ikada i vratiti? U spomen na poginule hrvatske branitelje, u povodu obilježavanja osnutka HVO-a, u svim općinama uz podignuta spomen-obilježja položeno je cvijeće i upaljene su svijeće, a središnje obilježavanje 21. godišnjice osnutka Hrvatskoga vijeća obrane u središnjoj Bosni, a za područje Zbornog područja Vitez, bilo je u Križanćevu Selu nadomak Viteza, u mjestu najvećeg stratišta Hrvata BiH u Domovinskom ratu. Uz spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na poginule i ubijene hrvatske branitelje i hrvatske civile srednje Bosne vijence svježega cvijeća položili su i svijeće upalili predstavnici općinskih i županijskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, na čelu s predsjednicom županijske Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja Ljubicom Garić.

Položeno cvijeće


Cvijeće su položili i svijeće upalili i predstavnici HSS-a “Stjepan Radić“, te dva HDZ-a koje su predvodili predsjedatelj srednjobosanske županijske Skupštine Josip Kvasina i dopredsjednik HDZ-a 1990. Rudo Vidović. To su učinili i predstavnici OS BiH na čelu s generalom Tomom Kolendom. Uz spomen-obilježje, uz počasni vod Druge pješačke bojne OS BiH iz Kiseljaka, kojim je zapovijedao poručnik Slavko Papić, molitvu posvećenu mrtvima predvodio je don Branko Jurić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?