Posljednje obraćanje

Benedikt XVI.: Ne napuštam Crkvu, povlačim se u molitvu

papa
Screenshot/Reuters
24.02.2013.
u 13:49

Sutra bi Benedikt XVI. trebao primiti neke kardinale iz vatikanske kurije, te potpisati dukument (muto proprio) kojim bi se omogućio raniji početak konklave od predviđenoga apostolskim ustavom.

- Ne napuštam Crkvu, povlačim se u molitvu, kazao je Benedikt XVI. sa svoga prozora na Trgu sv. Petra tijekom posljednjeg angelusa njegova osmogodišnjeg pontifikata. Trg je bio prepun vjernika, više od 100 tisuća hodočasnika došlo je pozdraviti Benedikta XVI. koji 28. veljače napušta Petrovu stolicu. Dugim pljeskom i poklicima vjernicu su pozdravili Papin dolazak na prozor s kojeg se obraća u nedjeljnoj molitvi angelusa. Benedikt CVI. je zahavalio svima na tolikoj pažnji i bliskosti.

- Draga braćo i sestre hvala vam za vašu ljubav, danas imamo lijepo evanđelje, ono o preobraženju“, kazao je Benedikt XVI. na početku angelusa. Druge korizmene nedjelje, naime, Crkva podsjeća evanđelje o Kristovu preobraženju na Gori Tabor. A Benedikt XVI. je govorio o tom preobraženju koje opisuje evanđelist Luka, koji je naglasio činjenicu da se Isus preobrazio za vrijeme molitve.

Upravo je molitvu Benedikt XVI. stavio u sredinu svoga pontifikata. Prisjetimo se kako je tijekom susreta Benedikta XVI. s mladima u Zagrebu bio intenzivan trenutak molitve na Trgu bana Jelačića. Tišina molitve je bila gromoglasna. Taj trenutak ostao je Benediktu XVI. u dubokom sjećanju. Mogli bismo kazati kako se sada Benedikt XVI. povlači u takvu gromoglasnu molitvu šutnje.

- Molitva nije izolirati se od svijeta i njegovih uvjeta, već ona vodi hodu, akciji, rekao je tijekom angelusa Benedikt XVI. Kada je Petar otišao moliti na brdo Tabor i htio ostati, tijekom molitve je bio odveden prema hodu, akciji, podsjetio je i dodao:

- I u ovom trenutku mojeg života Gospodin me zove da se uspnem na brdo, da se još više posvetim molitvi i meditaciji. Ali to ne znači napuštanje Crkve, dapače, ako od mene Bog traži upravo to, onda je to zato da bih mogao nastaviti služiti je s istom predanošću i istom ljubavi s kojom sam to činio do sada, ali na drugačiji prikladniji način za moje snage.

Vjernici su pljeskom prekidali Papin govor. Bilo je dirljivo. Benedikt XVI. je s osmijehom zahvaljivao: "Grazie, grazie". Zahvalio je i Gospodinu zbog lijepog sunčanog dana koji je osvanuo u nedjelju nakon subotnje kiše. Zahvalio je ponovno svima prisutnima i na drugim jezicima i pozvao na molitvu za njega i Crkvu. Dakle, benedikt XVI. ne smatra svoje ostavljanje Petrove stolice nečim zaključnim, napuštanjem Crkve, već nastavkom služenja na drugačiji način – molitvom.

Osjeća da ga je Bog pozvao da se uspne na brdo radi molitve. Riječima kako ne napušta Crkvu, već svoju službu nastavlja u molitvi, Benedikt XVI. ponovno je na svoj posebni način objasnio svoj potez, objasnio ga je i teološki. Crkva će imati dvojicu papa, jednog koji moli za nju i jednog koji će obavljati svoj posao u Vatikanu kao poglavar Katoličke crkve i Države Vatikana.

Papa će u četvrtak podnijeti ostavku

Sutra bi Benedikt XVI. trebao primiti neke kardinale iz vatikanske kurije, te potpisati dukument (muto proprio) kojim bi se omogućio raniji početak konklave od predviđenoga apostolskim ustavom. Naime, konklava bi trebala započeti 15 do 20 dana od početka upražnjene Petrove stolice (sede vacante) kako bi u Rim mogli doći kardinal, ali pošto se znade kako će Benedikt XVI. ostaviti svoj pontifikat 28. veljače već se mnogi kardinali nalaze u Rimu.

Zatim će se 27. veljače ponovno susresti s vjernicima na općoj audijenciji srijedom kada se ponovno očekuje dolazak više od 100.000 vjernika na trg sv. Petra. A, onda posljednjeg radnog dana, 28. veljače, u 11 sati Benedikt XVI. će u dvorani Clementini u apostolskoj palači primiti kardinale koji će se htjeti pozdraviti s njime. U 17 sati Benedikt XVI. će helikopterom krenuti iz Vatikana u papinsku palaču u Castelgandolfu pokraj Rima. Helikopterski let će trajati oko 15 minuta, a sve će to izravno  prenositi televizija.

Papa u helikopteru odlazi prema nebu. Dirljiva slika. Istodobno će se oglasiti zvona svih crkava u Rimu. Papin rimski vikar kardinal Agostino Vallini obznanio je kako će sva crkvena zvona u Rimu pozdravljati papin let od vatikanskog heliodroma do Castelgandolfa. Po dolasku u papinski ljetnikovac u kojem će boraviti oko dva mjeseca, odnosno do zaključenja radova na obnovi bivšeg samostana unutar vatikanskih zidina gdje će biti Ratzingerova nova rezidencija, Benedikt XVI. će s balkončića palače pozdraviti građane Castelgandolfa. Toga 28. veljače u 20 sati završava radni dan Benedikta XVI. i istodobno njegov pontifikat. Benedikt XVI. ostaje u molitvi.

>>Papa će kao zaslužni biskup primati mirovinu od 6.690 eura?

>>Papa nije spavao noćima i odbijao je tablete za smirenje

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije