Bizaran slučaj u BiH

Beba ne može na liječenje preko granice jer joj ne daju putovnicu

beba bolnica
Waltraud Grubitzsch/DPA/PIXSELL
04.06.2013.
u 22:10

Tromjesečna beba Belmina Ibrišević iz BiH hitno mora na liječenje u inozemstvo, ali ne može jer nema Jedinstveni matični broj pa joj ne mogu izdati putovnicu

Tromjesečna beba Belmina Ibrišević iz BiH hitno mora na liječenje u inozemstvo, ali ne može jer nema Jedinstveni matični broj pa joj ne mogu izdati putovnicu, piše Klix.

Očajne roditelje, Fatimu i Admira, u bezizlaznu situaciju dovodi činjenica što beba bez jedinstvenog matičnog broja ne može dobiti putovnicu, a bez putovnice ne može u inozemstvo. Djeca koja su u BiH rođena nakon 12. veljače ove godine dobivaju privremene matične brojeve kako bi mogli ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu, ali sa njima ne mogu doći do putovnice.

Političari se ne mogu dogovoriti

- Beba sada leži na Pedijatrijskoj klinici Jezero. Rekli su mi da mora ići van na liječenje, odnosno na presađivanje koštane srži - rekao je majka bebe, Fatima Ibrišević iz Donje Orahovice kod Gračanice. - Kada je suprug otišao u MUP kako bi izvadio putovnicu za dijete, samo su mu rekli da bi rado pomogli, ali da su im ruke vezane - objašnjava majka te dodaje kako zbog beba ima privremeni matični broj i rodni list bez matičnog broja.

- Očajni smo i strahujemo da će to biti prepreka za odlazak našeg djeteta na liječenje. Belmini je dijagnosticirano teško imunološko oboljenje - rekla je Fatima i dodala kako je problem i što nemaju novac za odlazak, ali "liječnici su" im "sugerirali da hitno nabave putovnicu". Dok djevojčica zbog administrativne prepreke ne može na potrebno liječenje, resorni državni ministar Sredoje Nović je danas izjavio da nije optimist da će Vijeće ministara BiH sutra riješiti pitanje Jedinstvenog matičnog broja, jer "nema usuglašenih političkih stavova".

>>Surfer herojski spasio bebu od sigurne smrti u oceanu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije