POSJETA

Barroso poziva na kompromis u pregovorima o novoj vlasti u BiH

\'European Commission President Jose Manuel Barroso addresses a news conference at the end of an European Union leaders summit in Brussels March 25, 2011.         REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags:
PIXSELL
09.04.2011.
u 10:27

Opredjeljenje EU-a za europsku budućnost BiH izuzetno je snažno, kazao je predsjednik komisije EU-a

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso poručio je tijekom jučerašnjeg posjeta Sarajevu da je Bosna i Hercegovina član europske obitelji i da treba imati neupitnu europsku budućnost.

Europska budućnost

Barroso je posjetio BiH u okviru turneje po jugoistočnoj Europi, na kojoj ga prate povjerenik za proširenje EU-a Štefan Fuele, zamjenik glavnog direktora Glavne direkcije Europske komisije za proširenje Stefan Sanino i izvršni direktor za Europu i središnju Aziju pri zajedničkoj Službi vanjskih poslova EU-a Miroslav Lajčak. Barroso je nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH izjavio da je opredjeljenje EU-a za europsku budućnost BiH izuzetno snažno i da u Europskoj komisiji žele da se BiH kreće k članstvu u Europskoj uniji. On je dodao da je tijekom razgovora još jednom naglašena potreba da se vide odlučnost, politička odgovornost te duh i kultura kompromisa u BiH. Naglasio je da je potrebno razviti funkcionalne državne institucije koje mogu omogućiti Bosni i Hercegovini da govori jednim glasom kada komunicira s Europskom unijom. Dodao je da to ne znači da će postojanje entiteta biti dovedeno u pitanje.  Kako bi se realizirale neophodne reforme, Barroso je zatražio što brže formiranje vlasti na razini BiH, te pozvao sve političke stranke da pokažu odlučnost i postignu dogovor o formiranju vlade. 

Politički ambijent

- Došlo je vrijeme da političke vođe preuzmu punu odgovornost za budućnost ove zemlje, kazao je Barroso. Posjet predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i drugih europskih dužnosnika očito ima za cilj potaknuti bosanskohercegovačke lidere na razgovore o uspostavi državne vlasti, što je u postojećem političkom ambijentu vrlo teško očekivati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?