MEKSIČKI ZALJEV

Barack Obama: Naftna mrlja ostavit će posljedice kao 11. rujna

Kad su Obami pripremali hranu, dobro su je prethodno omirisali
AFP
14.06.2010.
u 16:48

Obama bi u srijedu u Bijeloj kući trebao primiti čelne ljude BP-a od kojih će tražiti osnivanje računa s kojeg bi se plaćale odštete pojedincima i kompanijama.

Američki predsjednik Barack Obama imat će vrlo težak tjedan: s obzirom na to da je danas ponovno u Meksičkom zaljevu, sutra će se na televiziji u udarnom terminu prvi put obratiti naciji kako bi objasnio što njegova vlada čini u saniranju posljedica najgore ekološke katastrofe u američkoj povijesti.

Nakon što je posjetio područja koja su najviše stradala od naftne mrlje, pozvao je svoju Demokratsku stranku i sve druge koji ga podržavaju u kampanju za čistu energiju da ga podrže i tako "prigrle novu budućnost zato jer bi Ameriku ovicnost o fosilnim gorivima mogla ugroziti američku nacionalnu sigurnost. "

Američki predsjednik Obama i britanski premijer David Cameron u polusatnu telefonskom razgovoru tijekom vikenda složili su se da ovdje ne bi trebalo biti riječi o zahladnjenju američko-britanskih političkih odnosa, ali da britanska kompanija BP mora učiniti sve što može da bi spriječila daljnje istjecanje nafte te nadoknadila nastalu štetu. Obama bi u srijedu u Bijeloj kući trebao primiti čelne ljude BP-a od kojih će tražiti osnivanje računa s kojeg bi se plaćale odštete pojedincima i kompanijama koje su stradale nakon što su u more iscurili milijuni galona nafte. Tražit će i osnivanje neovisna panela koji će se baviti odštetama. Demokratski senatori već su od BP-a tražili da položi početnih 20 milijardi dolara u poseban fond, kako bi pokazali da ne namjeravaju izigrati svoje obveze. Iz BP-a ne komentiraju zahtjeve za osnivanje posebnog fonda ili računa za odštete, ali čini se da su zasad barem odustali od isplate dividendi. Njihova je vrijednost oko 10,5 milijarda dolara u godini. Britanska je kompanija ustvrdila da su do sada na čišćenje nafte potrošili 1,6 milijarda dolara.

Uzdrmana ekonomija

Iako članovi Kongresa pozivaju Obamu da zauzme još čvršći stav o BP-u, britanski dužnosnici upozoravaju da bi daljnja destabilizacija te tvrtke dodatno narušila njihovu cijelu ekonomiju. Obama je pak u intervjuu Politicu ustanovio da će naftna katastrofa imati iste posljedice na psihu američkog naroda kao i napadi 11. rujna.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?