FINANCIJE

Banke traže povrat eura kao sredstva plaćanja u BiH

\'lazni novac, krivotvoreni novac\'
Arhivska fotografija
11.05.2011.
u 09:26

Postojeći zakon o deviznom poslovanju je loš jer je prepisan iz Srbije i Hrvatske, od njega je više štete nego koristi, tvrde u Udruženju banaka BiH

Protiv “istjerivanja” eura iz platnog prometa Federacije BiH, osim trgovaca, ugostitelja..., ustalo je i Udruženje banaka, koje okuplja 99 posto komercijalnih banaka koje rade na bankarskom tržištu BiH. U svom službenom obraćanju od Federalnog ministarstva financija spomenuto udruženje traži odgovor na pitanje zbog čega se euro iz komercijalnih banaka “tjera u mjenjačnice“.

Euro vratiti natrag

Bankari su iznijeli i nekoliko argumenata protiv Zakona o deviznom poslovanju koji je stupio na snagu 1. listopada prošle godine kojim se, kako su istaknuli u priopćenju, ugrožava režim currency boarda i zakonom uspostavljenog fiksnog tečaja domaće valute u odnosu na euro i njegove zamjenjivosti, kreiranja deviznih rezervi Centralne banke i već uspostavljene dobre poslovne prakse i tranzitnog zemljopisnog položaja BiH. Od Federalnog ministarstva financija, još u starom sazivu, tražili su tumačenje Zakona o deviznom poslovanju i Odluke o plaćanju, naplati i prijenosu u devizama i stranoj gotovini, odnosno je li dopuštena naplata i plaćanje u eurima na području Federacije. Udruženje banaka BiH podsjeća da su u dva navrata održali sastanak predstavnika banaka i Federalnog ministarstva financija o primjeni Zakona o deviznom poslovanju i jedan sastanak na Odboru za ekonomsku i financijsku politiku Parlamenta FBiH prije donošenja zakona.

Veliki gubici

Tajnik Udruženja banaka BiH Mijo Mišić u izjavi za Večernjak Zakon o deviznom poslovanju, kojim se izbacuje euro iz platnog prometa, nazvao je nakaradnim, jer ne uvažava stanje na terenu. “Ovaj zakon je prvo prepisala Vlada RS-a od Vlade Srbije, a potom ga je Vlada FBiH malo obradila i takvog ga donijela, ne uvažavajući činjenicu da imamo currency board (operativno pravilo kojim se maraka veže uz euro). Neka oni koji su donijeli zakon odu malo u Međugorje ili Neum, pa neka vide čime se tamo plaća”, slikovito je objasnio tajnik Mišić. Spomenimo da je currency board uveden u BiH kako bi se osiguralo stabilno novčano okruženje, za uspješno provođenje programa stabilizacije i ekonomskih reformi u procesu tranzicije.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
04:32 12.05.2011.

Herceg bosna zivi u vrime turaka naj zaostalija zemlja u svijetu po intelegenciji hrvatska treba preuzeti bosnu da je dovuce do austrougarske gdi pripada nikakva rs fdh ili nesto slicno EVROPO OTVORI OCI I VIDI SA KIME IMAS POSLA

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?