PARLAMENT BiH

Bakir Izetbegović SBiH optužio da ugrožava budućnost države

parlament
VL Photo
17.06.2010.
u 09:34

Izetbegović polemizirao sa zastupnicima SBiH optuživši ih da negacijom kompromisa dovode u pitanje budućnost BiH

Tvrdnje o približavanju stranačkih stavova o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2011. ozbiljno su dovedene u pitanje nakon jučerašnjeg razmatranja ovog zakonskog prijedloga u prvom čitanju. Ispostavilo se da predloženi zakon u cijelosti podupiru tek SDA i hrvatske stranke, dok SNSD i druge stranke iz RS-a planiraju amandmanske korekcije, a Stranka za BiH odbija bilo kakav prijedlog. Upravo su zastupnici SBiH najviše i kritizirali predloženi zakon, bez čijeg usvajanja BiH iduže godine neće moći organizirati popis.

Zastupnik Ekrem Ajanović (SBiH) predloženi zakon je nazvao “hibridom”. Ovaj zakon je hibrid za koji nitko u ovoj dvorani ne zna kakvo će čudovište izrodit na kraju, ustvrdio je Ajanović, dodajući kako je za njih neprihvatljivo očitovanje građana o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti. Hrvati uglavnom nisu diskutirali o zakonu, ali je od ranije poznato da ga podupiru. SDA je također ponovila da je za predloženi zakon. Bakir Izetbegović (SDA) kaže da je predloženi zakon uvjet za napredak BiH prema EU, te da je on ujedno “donji prag ispod kojeg SDA neće ići”.

On je ušao u oštru polemiku sa zastupnicima SBiH, optuživši da svojom negacijom svakog kompromisa dovode u pitanje budućnost BiH. Srpski zastupnici iz SNSD-a i drugih stranaka iz RS-a podržavaju principe zakona. Međutim, najavili su podnošenje amandmana, što SDA ne prihvaća, pa je teško očekivati dogovor za konačno usvajanje zakona i organizaciju popisa 2011. Prepirki nije nedostajalo.

Drago Kalabić iz SNSD-a poručio je SBiH da automatskim negiranjem kompromisa čuva BiH “isto kao što je Milošević branio Jugoslaviju”. Njegov stranački kolega Milorad Živković optužio je, pak, SDA za licemjerstvo, jer njihovi zastupnici pričaju da podržavaju zakon, a unaprijed, kaže Živković, najavljuju da neće pristati niti na jedan amandman u narednoj fazi usvajanja zakona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?