ODLUKA VLADE

Autocesta u Hercegovini neće se graditi za 2 godine

autoput u Irskoj
06.06.2011.
u 08:34

Kod Mostara autocesta će biti bliže Nevesinju nego općinama zapadne Hercegovine, što ne smeta hrvatskim ministrima

Jedinstveno je na sjednici navodne Vlade Federacije BiH prihvaćena informacija o pripremi prostornog plana područja posebnih obilježja na autocesti koridora Vc koja je praktično otkrila ono o čemu Večernjak godinama upozorava – da je na djelu smišljeni nastavak opstrukcije prometne izolacije ovoga dijela zemlje u kojemu većinu čine Hrvati. Tako ova informacija navodi da bi nakon novih elaborata kao najpovoljnija varijanta predložena ona kojom se kroz Podveležje obilazi Blagaj. “Cijeni se da je ovo rješenje prihvatljivije s gledišta tehničkih mogućnosti, zaštite izvorišta Bune i Bunice, prirodnog i kulturnog naslijeđa, mogućnosti za novi regionalni razvoj i interesa lokalne zajednice, čime se izbjegavaju mogući konflikti u prostoru”, navodi se, uz ostalo, u izvješću. Uz to predviđeno je značajnije pomicanje trase autoceste na koridoru Vc i kod Počitelja.

U prijevodu to znači da će cesta sada biti još bliža Nevesinju nego bilo kojoj zapadnohercegovačkoj općini, višestruko će poskupjeti radovi izgradnje i, ono što je najvažnije, još za najmanje dvije godine otegnut će se početak gradnje te otežati dobivanje financijskih sredstava. Autocesta ide još istočnije od Mostara pa bi samo za uključenje trebalo putovati najmanje pola sata. Kao alternativa nudi im se jedino mogućnost, koja i sada vrijedi da na zapad putuju autocestom kroz Hrvatsku, dok će vrlo vjerojatno i dalje s ovom prometnom žilom kucavicom biti povezani zastarjelim regionalnim cestama. To također sve općine zapadne Hercegovine još više odmiče od središta zemlje, osim Ljubuškog uz uvjet, dakako, da se u najkraće sljedećih 20 godina spoji cijela trasa kroz Bosnu i Hercegovinu.

Uz sadašnju brzinu izgradnje to ne izgleda kao vjerojatan scenarij. Tome u prilog ide i ocjena iz državnog ministarstva prometa i veza koje je upozorilo da bilo kakvo drastičnije odstupanje od sadašnje utvrđene trase znači vraćanje na početak cijelog procesa.

“Kada bi se prihvatile kao utemeljene sve predložene izmjene položaja južne trase koridora Vc, prije svega predložena izmjena u širem području Blagaja, trebalo bi raditi novu plansko-studijsku dokumentaciju, što bi zahtijevalo najmanje dvije godine odgode izrade glavnih projekata i velike troškove”, upozorili su iz ministarstva. I ne samo Blagaja, veće izmjene predviđene su i na lokaciji Mostar Sjever gdje se posve opravdano planira zaobići vodno izvorište Bošnjaci. No, posebna priča ostaje Počitelj gdje se unatoč svim kompromisnim rješenjima zasigurno pronaći još kakvo kulturno-povijesno nalazište kako bi autocesta postala stoljetni projekt. Eksperimenti kroz Hercegovinu će cijeli projekt poskupjeti za najmanje pola milijarde maraka.

Računa se da bi se eventualno novac kojega su osigurale europske financijske institucije mogao usmjeriti za izradnju za nekoliko ‘bosanskih’ dionica. Međutim detalji takvih ugovora se ne mogu mijenjati i sada se riskira opasnost da propadne cijeli kreditni aranžman s Europskom investicijskom bankom i Europskom bankom za obnovu i razvoj.

Komentara 4

DZ
dzalic
19:27 06.06.2011.

neka HDZ-ovci odu kod velikog zastitnika Dodika da im ishodi koridor kroz posusje i Grude

KR
krtica
21:47 06.06.2011.

Upravo dobro! Autocestom se stvara istocna granica!!!

FY
Fuck you Mother Fucker
22:13 12.06.2011.

Inace, ko bi placao tu potencijalnu dionicu kroz zapadnu Hercegovinu kad znamo da cijela Dalmacija i cijela sjeverna Hrvatska ne mogu napraviti toliki promet da napravu Dalmatinu isplativu zimi? Koridor Vc mora obuhvatiti sto vise stanovnika, a vi pravite prikljucak na autocestu i rijesen problem.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?