Anketa pokazala

Austrijski birači spremaju osvetu korumpiranim političarima

beč
AFP/PIXSELL
13.08.2012.
u 15:55

Od 31 posto anketiranih koji već sada najavljuju promjenu svog dosadašnjeg izbornog ponašanja, 6 posto njih smatra da izbore treba bojkotirati.

Austrijska unutarnja politika do grla je zaglibila u korupciju. To ovih dana tvrde mnogi komentatori i dobri poznavatelji austrijskih (ne)prilika.

Anketa instituta Karmasin, napravljena na zahtjev dnevnog bečkog tabloida Heute, pokazala je da je svaki treći austrijski birač sit korupcije i afera koje u posljednje vrijeme nagrizaju domaću politiku i narušavaju međunarodni imidž ove alpske zemlje i da namjerava na sljedećim parlamentarnim izborima 2013. godine kazniti korumpirane stranke i političare.

Od 31 posto anketiranih koji već sada najavljuju promjenu svog dosadašnjeg izbornog ponašanja, 6 posto njih smatra da izbore treba bojkotirati. Daljnjih 12 posto spremno je na osvetu davanjem glasa nekoj drugoj političkoj opciji, dok 13 posto Austrijanaca smatra da se opasne korupcijske apetite nekih domaćih političara i stranaka može spriječiti isključivo izborom posve novih političkih lica.

Inače, dvije trećine Austrijanaca za sada ne razmišljaju o promjeni stranke kojoj su na posljednjim izborima, održanim 2008. godine, dali svoj glas, a neodlučnih je 7 posto.

Heute piše da bi neposrednu korist od ogorčenosti austrijskih građana korupcijskim aferama mogle na parlamentarnim izborima sljedeće godine imati male stranke kao što su zeleni, zatim tzv. piratska stranka koja polako okuplja sve više pristaša te stranka austrijskog povratnika iz Kanade, milijardera Franka Stronacha koji, barem prema pisanju medija, još nema partnera.

Stronach je donedavno bio direktor štajerske automobilske tvrtke Magna u Grazu, a svojim nastupom na televiziji jasno je dao do znanja da svojim gospodarsko-liberalnim i globalizacijskim idejama traži mjesto na austrijskoj političkoj sceni.

Analitičari procjenjuju da bi "ceh“ zbog otkrivenih korupcijskih afera i u Austriji prisutnog mita mogle na sljedećim izborima platiti stranke trenutačno vladajuće velike koalicije, socijaldemokrati (SPÖ) i pučani (ÖVP). Posebice ÖVP kojem rejting zasad ozbiljno pada, što posebno veseli ambicioznog čelnika slobodnjaka (FPÖ-a), ultradesničara Heinz-Christiana Strachea.

Što se tiče korupcije i niza korupcijskih afera vezanih uz austrijske tvrtke Buwog Telekom, korušku Hypo banku i političare – čelnike koruškog ÖVP-a i ultradesničarske Slobodarske stranke (FPK) Josefa Martinza i Uwea Scheucha te bivšeg austrijskog ministra unutarnjih poslova i europarlamentarca iz redova ÖVP-a Ernsta Strassera itd., velika je većina Austrijanaca mišljenja da one mogu biti izbjegnute strožom kontrolom i oštrijim kaznama.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?