ZARAZA

‘Antraksnim distriktom’ proglasili područje Bihaća, iscrtali i granice

krava
Marko Čuljat
21.09.2010.
u 07:56

U tome će se području u roku od 20 dana vršiti imunizacija, odnosno cijepljenje svih goveda, ovaca, koza...

Ministarstvo poljoprivrede Unsko-sanske županije donijelo je žurnu odluku kojom su bihaćka i cazinska općina proglašene antraksnim distriktom i u njima određene granice zaraženoga područja.

U tome će se području u roku od dvadeset dana obaviti imunizacija, odnosno cijepljenje svih goveda, ovaca, koza i uopće kopitara. Imunizacija ili cijepljenje stoke u općini Bihać bit će obavljeno u naseljima Klokot, Lohovo, Ripač, Hrgar preko Grabeža, Srbljanske visoravni sve do graničnog prijelaza Izačić s Hrvatskom. U općini Cazin stoka će biti cijepljena u Tržačkim Raštelima, na malograničnome prijelazu s Republikom Hrvatskom, Osredku, Vrelu i Prošićima. Postupak imunizacije provodit će liječnici veterinarske medicine iz općinskih i privatnih veterinarskih stanica.

Ministarstvo poljoprivrede u Vladi Unsko-sanske županije će sa 60.000,00 KM sufinancirati nabavu cjepiva za cijepljenje stoke. Tako će za cijepljenje krupnih stočnih grla, goveda i kopitara iz proračuna biti izdvojeno po 6,00 KM, a 3,00 KM bit će izdvojeno za cijepljenje malih životinja, ovaca i koza. Iz Ministarstva poljoprivrede Unsko-sanske županije upozoravaju vlasnike životinja da obvezu cijepljenja shvate ozbiljno i da sami sebe ne dovode u nezgodan položaj, jer će u suprotnome snositi zakonske sankcije. Velika je opasnost da se antraks ne prenese na ljude.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?