ZDRAVSTVO

Anica neće pokušavati presaditi bubreg, na dijalizu se navikla...

dijaliza
Željka Mihaljević
02.10.2010.
u 14:25

Odjel nam je drugi dom, osoblje obitelj. Imala sam jako loše iskustvo - kaže A. Krištić nakon neuspjeloga presađivanja

Na gornjem katu Županijske bolnice u Livnu, u kojoj se nalaze Kirurgija i Ginekologija s rodilištem, smješten je Odjel za dijalizu. Pomalo izoliran, a možda i treba tako, jer ljudi kojima uređaju za hemodijalizu godinama zamjenjuju vlastite bubrege i trebaju mir.

Druga kuća

Odjel im je druga kuća, a osoblje, medicinske sestre i liječnici druga obitelj. Tako je kako je, iz vlastite kože se ne može, život treba prihvatiti onakvim kakav jest, pomiriti se s bolešću i hrabro kročiti dalje. To je morala i Anica Krištić iz Tomislavgrada. Pokušala je s presađivanjem bubrega, organ joj je donirala majka, no nažalost njezino ga je tijelo odbacilo. Pitamo, hoće li ponovno pokušati?

- Ne bih više, imala sam jako loše iskustvo. Ne bih više nipošto. Dijaliza mi je jako dobra, sestre su dobre, liječnica je dobra…i naviknem se na to, prihvatim to kao obvezu, kao posao - priča nam Anica s osmijehom na licu, a prije toga je kazala, naravno, kao i svi drugi pacijenti koje smo zatekli toga dana, da joj ona život znači.

Bez dijalize nema života

Život s dijalizom i s prvim danima odjela od 1988. u svakom tjednu tri dana po četiri sata provodi i Fatima Karaga. I ona ima samo riječi hvale za dr. Zdenku Kelavu, šeficu odjela, ali i medicinske sestre, kao i druge liječnike koji ih obilaze. Ona je zapravo i svojevrsna iznimka, kaže nam dr. Kelava jer rijetki pacijenti požive toliko dugo na dijalizi. Tu su bili i načelnici, livanjski i tomislavgradski. Premda je bilo “bockanja” sa strane kako je moguće da Livno i Duvno surađuju, načelnici su s osmijehom, ali vrlo ozbiljno odgovorili da, kada je u pitanju Županijska bolnica u Livnu, čije usluge koriste žitelji svih šest općina, a ne samo livanjske i duvanjske, da će za ovakve stvari uvijek biti razumijevanja, a i novca. Danas je to bio uređaj za hemodijalizu, jer na odjelu su trenutno samo tri uređaja “mlađa” od sedam godina, sutra će biti nešto drugo, ili još jedan aparat za dijalizu. Spremni su pomoći, kazali su nam, premda bolnica nije na općinskim proračunima, budući da je to i za dobro njihovih građana. Dr. Ivica Jozić, ravnatelj Županijske bolnice Livno, istaknuo je kako u posljednjih nekoliko godina nema tako vrijednih donacija, u prvim godinama poraća pristizala je pomoć sa svake strane. A sve je krenulo na inicijativu dr. Ivana Cikojevića, spec. interne medicine, koji je inače federalni koordinator projekta ranog otkrivanja raka dojke. Možda mu je kao uzor poslužila i akcija žena iz Udruge oboljelih od raka dojke Bistrica koje su, uz njegovu pomoć, za manje od godinu dana prikupile više od 110.000 KM za nabavu mobilnog mamografa. Prvo je razgovarao s jednim i drugim načelnikom, a onda je uslijedio i službeni dopis sa zamolbom. I evo, nakon dva i pol mjeseca ideja je provedena u djelo. Načelnici Luka Čelan i Ivan Vukadin pokazali su se na visini zadatka te izdvojili po 15.000 maraka, na veliku radost 30-ak stalnih korisnika i medicinskog osoblja na Odjelu za dijalizu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?