Novi napad

Žrtva trovačice: Uspavala me i ostavila ispod stola

Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
'29.10.2010., Zagreb - Liganjska 22, baku Mirku Zadro je nepoznata zena u 50 godinama opljackala. Zena je dosla da bi kao iznajmila stan u prizemlju i potom joj je dok su ispijali kavu ubacila navodn
Foto: ''
'CRNA 1'
Foto: ''
'CRNA 2'
30.10.2010.
u 11:00
Žrtva Mirka Zadro ima Parkinsonovu bolest te živi sama otkad je izgubila supruga i sina
Pogledaj originalni članak

Prevarantica specijalizirana za uspavljivanje i pljačku starijih ženskih osoba po metropoli "sredila" je i četvrtu žrtvu. Bila je to ovaj put Mirka Zadro, 71-godišnjakinja iz Dubrave, koja boluje od Parkinsonove bolesti i teško se kreće jer joj je ozlijeđena zdjelica. U srijedu prijepodne nazvala ju je žena, predstavila se kao majka iz Pitomače koja traži stan za svoju kćer, studenticu agronomije i njezinu prijateljicu. Uskoro se pojavila na vratima obiteljske kuće u Liganjskoj ulici.

Kava bila puna pjene

– Ušla je unutra i rekla da će kod mene pričekati kćer kako bi mogla odmah pogledati stan koji iznajmljujem u prizemlju. Kad sam joj odgovorila da sam tih 65 kvadrata već obećala drugome, rekla je da nema veze, da bi stan njena kći svejedno rado vidjela – rekla je Mirka.

Mirka je skuhala kavu. Sjedile su u kuhinji kad ju je žena upozorila da je upaljen plin. Mirka se na sekundu okrenula prema štednjaku, no prevarantici je to bilo dovoljno da joj u šalicu uspe sredstvo za omamljivanje.

Primijetila je, kaže Mirka, da je u njezinoj šalici, za razliku od šalice nepoznate žene, bilo puno pjene i da je kava preslatka, ali ova ju je uvjerila da je to od vrhnja. Osim lošom kavom, kradljivica ju je uspjela iživcirati i svojim pričama o Veri Čudini i gatanju.

–Rekla sam joj da prekine s tim pričama jer ja vjerujem jedino doktorima – kategorična je bila Mirka.

Pomaže joj samo brat

To je zadnje čega se sjeća. Mirka se onesvijestila, a kad se oko 22 sata probudila, ležala je ispod prevrnutog kuhinjskog stola na kojem je stajao jastuk. Dovukla se do telefona i nazvala susjedu Stanu. Odmah je provjerila policu u sobi na kojoj je, u slučaju da joj pozli, a da joj susjedi trebaju nešto donijeti, držala osamsto kuna – polovicu mirovine. Novca nije bilo. Šalice iz kojih su pili kavu te džezva bile su oprane i uredno pospremljene na mjesto u kuhinjski ormarić.

Okupljeni i zgroženi Mirkini susjedi pozvali su policiju i Hitnu pomoć, koja je Mirku odvela u KB Dubrava gdje su joj u urinu našli tragove sredstva za smirenje.

Umirovljenica se, kaže, prepala jer zbog svoje bolesti takve tablete ne bi smjela piti. Nije joj, kaže, jasno ni što je jastuk iz sobe radio u kuhinji.

U kradljivicu nije posumnjala. Tvrdi da je riječ o ženi od pedesetak godina, koja je djelovala ozbiljno, obrazovano, a govorila i književnim jezikom bez naglaska. Kaže da je nižeg rasta, punije građe, svjetlije puti i plave kose. Mirka Zadro živi sama osam godina, nakon što je njen suprug preminuo od leukemije. Prije 22 godine pokopala je pak 26-godišnjeg sina, kojem je presudila neotkrivena srčana mana. Pomaže joj brat koji živi u Bosni i Hercegovini.

Za mete bira starije žene

Žrtva bešćutne kradljivice prije Mirke bila je, podsjetimo, 77-godišnja Zlata F. (77), također iz zagrebačke Dubrave, kojoj je ukrala dio mirovine i carsko meso. Njoj se kradljivica predstavila kao zainteresirani kupac obiteljske kuće u kojoj živi sama. Prije nego što je omamila na isti način kao i Mirku, gatala joj je iz kave i davala joj nekakve papire, navodno tekst iz Biblije, koji bi joj mogao pomoći ako ga pročita. Tijekom razgovora zazvonio joj je mobitel. Pravila se da razgovara s mužem i govorila mu je da želi kupiti kuću.

Prije toga prevarantica je operirala na Trešnjevci i u Dalmatinskoj ulici. Osamdesetogodišnju slabovidnu Z. J., koja ima problema i sa sluhom, posjetila je 26. rujna zbog oglasa stana. Pozlilo joj je dok su pile kavu, a kada je došla k svijesti, shvatila je da je okradena. Druga žrtva iz centra grada bila je 77-godišnja R. R., koju je 10. kolovoza olakšala za više od tisuću kuna radeći prema sličnom scenariju.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.