Svjetsko tržište

Žilavka i Blatina iz podruma Andrija potekla su i u Stuttgartu

Foto: VL FOTO
Žilavka i Blatina iz podruma Andrija potekla su i u Stuttgartu
07.05.2010.
u 14:52
Prezentacija vrhunskih hercegovačkih sorti održana je u ugodnoj atmosferi restorana Letzte Instanz u Stuttgartu
Pogledaj originalni članak

U vinu istina (In vino veritas), rekao je još antički filozof Teokrit, a današnja istina da se u vinima krije previše kemije, kako to upozoravaju neki enolozi, ne može se ‘primijeniti’ na vina s hercegovačkog područja. U ugodnoj atmosferi restorana Letzte Instanz u Stuttgartu, koji vode Zoran Ćorić Funfo i Mate Pavlović, mogla su se kušati hercegovačka vina Blatina i Žilavka.

Kraću prezentaciju i predstavljanje vina napravio je direktor podruma Andrija iz Paoče pokraj Čitluka Miro Ćorić. A među njima bila je i nekolicina ugostitelja koji sigurno paze na svoju ponudu i razumiju se u vina. – Baviti se vinogradarstvom u Hercegovini nije baš lagan posao, jer kamena ima koliko ti srce zaželi. Zato se za svaki čokot prvo trebaju hrpe kamena maknuti, pa se tek onda može saditi – kazao je Ćorić.

– Najbolji primjer je sorta žilavka, kojoj i ime sve govori. Žilava je i ne da se, uspinje se prema suncu i uvijek nađe vodu. Običavaju je zvati i vinom smijeha, ali žilavka svojim kiselkastim okusom i bogatstvom bukea zaslužuje da se nađe na stolu uz svaki objed. Blatina je vino koje se odlikuje dugovječnošću i koje ne može svagdje uspijevati i svake godine roditi. Neki je zovu i zlorod ili praznobačva, ali za nju kažemo da je vino ljubavi. Naglasio bih da naša vina dozrijevaju prirodnim putem, i to u hrastovim bačvama prirodnom stabilizacijom – kazao je Miro Ćorić i dodao kako su carevi i kraljevi, uz pun stol, uvijek pili vino, pa tako i domaći pršut i livanjski sir treba zaliti Žilavkom ili Blatinom.

Svim su gostima ponuđena vina uz pršut i sir, pa su se gosti sladili i ugodno družili. Miro Ćorić je dodijelio svečanu diplomu Mati Vukšiću, kao vrhunskom promotoru i vinoljupcu vina podruma Andrija iz Paoče.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.