TERITORIJ

Zemljište se nalazi u BiH, a katastarski pripada Srbiji

Foto: Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL
Zemljište se nalazi u BiH, a katastarski pripada Srbiji
29.10.2010.
u 11:09
Teritorij na kojem su postavljena obilježja katastarski pripada općini Bogatić
Pogledaj originalni članak

Postavljanje oznaka i natpisa Republike Srbije na bosanskohercegovačkom teritoriju kod Bijeljine još nije sankcionirano, a čini se da neće ni biti, jer to područje “katastarski pripada” srbijanskoj općini Bogatić.

Srbijanske oznake

Mjesecima su državne i entitetske institucije prebacivale jedna na drugu odgovornost za utvrđivanje činjeničnog stanja i uklanjanje srbijanskih oznaka s teritorija Bosne i Hercegovine, da bi Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske konačno dostavio odgovor Parlamentarnoj skupštini BiH iz kojeg se da naslutiti kako će sporna obilježja ostati tamo gdje jesu. Obilježja na jednoj od dvije lokacije, u mjestu Popovi, postavljena je, prema tvrdnjama MUP-a RS-a, još prije dvadesetak godina.

-Katastarski teritorij na kojem je ploča postavljena pripada općini Bogatić u Srbiji, s posljedica je promjene toka rijeke Drine. Prije dva mjeseca pripadnici policije RS-a evidentirali su da je na dijelu magistralne ceste Bijeljina - Granični prijelaz Pavlovića most postavljena ploča s istim natpisom SO Bogatić, pored koje je postavljen i jarbol Republike Srbije. Teritorij na kojem su postavljena navedena obilježja također katastarski pripada općini Bogatić, a građani nastanjeni u navedenoj općini sva prava ostvaruju u Republici Srbiji, navodi se u odgovoru entitetskoga MUP-a.

Da do uklanjanja srbijanskih obilježja s bh. teritorija neće doći - da se zaključiti i iz ocjene MUP-a RS-a da “zbog nedefiniranog razgraničenja na ovom području” MUP RS-a i Granična policija Bosne i Hercegovine imaju problem oko poduzimanja službenih radnji prilikom rješavanja kaznenih djela i prekršaja, odnosno pitanja stvarne nadležnosti koja je nedefinirana i može se osporiti na sudovima u BiH i Srbiji.

Nikakav argument


To što su srbijanska obilježja postavljena oko 800 metara u dubini bosanskohercegovačkog teritorija i znatno izvan područja koje se smatra zonom graničnog prijelaza, ovdje očito ne predstavljaju nikakav argument, pa ni zahtjevima iz državnih institucija da se spriječi povreda međudržavne granice neće biti udovoljeno.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.