ZATAŠKAN SLUČAJ

Željko Širić bio je pod istragom zbog smrti Josipa Leotara

Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
Željko Širić bio je pod istragom zbog smrti Josipa Leotara
21.12.2011.
u 11:00
Širić je tvrdio kako se s Leotarom porječkao, ali ga nije ni jednom udario. Prijatelji koji su toga dana pili s njim potvrdili su njegovu priču
Pogledaj originalni članak

Željko Širić, nedavno uhićeni dopredsjednik HNS-a i siva eminencija sudačke organizacije, bio je 1992. pod istragom zbog sumnje da je u jednom kafiću premlatio Osječanina Josipa Leotara koji je desetak dana poslije preminuo.

Širić je tvrdio kako se s Leotarom porječkao, ali ga nije ni jednom udario. Prijatelji koji su toga dana pili s njim, među kojima su bili i Stjepan Djedović, Antun Burilo, Ante Šimleša, Ante Vučemilović te pokojni Anton Batinić, svi iz nogometnog svijeta, potvrdili su njegovu priču. Istraga je obustavljena zbog nedostatka dokaza. Za Leotarovu smrt, koliko nam je poznato, do danas nitko nije odgovarao.

Toga su dana, 18. listopada 1992., igrali Hajduk i Osijek. Nakon utakmice Širić je s ekipom došao u kafić Bistro u osječkoj Divaltovoj ulici, nedaleko od stadiona. Bili su, reći će poslije svjedoci, dobro raspoloženi, pili su vino. Pjevali su dalmatinske pjesme. Zasmetalo je to Leotaru, koji je oko 17 sati ušao u lokal, pa im je prigovorio što ne pjevaju slavonske pjesme. Širić ga je upozorio da se smiri, no on je, izjavili su očevici, bio uporan. Navodno ga je počeo i vrijeđati. Verbalni sukob kulminirao je tako što su Širić i Leotar krenuli jedan prema drugom. Skočio je tada nogometaš Anton Batinić, koji je ubijen potkraj 90-ih godina metkom u glavu u osječkom kafiću Zagreb, a Širić ga je ranjenog, doznajemo, tada vozio u bolnicu.

– Skočio sam da ih smirim. No, iako sam stajao između njih, Leotar je udario Širića šakom u glavu. Osjećao sam se krivim za taj udarac pa sam ga uhvatio i izbacio iz lokala. Više se nije vraćao – izjavio je tada Batinić. Nepoznati građanin alarmirat će Hitnu pomoć i reći da pretučeni čovjek leži u obližnjem kanalu. Leotar je u bolnicu stigao u stanju kome. Dvojica policajaca zatekla su se u tom trenutku u bolnici. No, unatoč tome, ni oni niti itko iz bolnice nije obavijestio PU Osijek o tom događaju. Leotar je preminuo od upale pluća 2. studenog. Kaznena prijava nije podnesena. Zanimljivo je kako je tek 13. studenog Služba za suzbijanje kriminaliteta 68. bojne HV-a sastavila obavijest o događaju u kojoj se navodi kako se “javnim pogovorom po gradu proširila informacija da je Josip Leotar u bolnici umro od posljedica teških tjelesnih ozljeda te da mu je ozljede nanio Željko Širić”.

Očevid nije obavljen, kao ni razgovor s ozlijeđenim jer, objašnjeno je, policija nije imala informaciju o tučnjavi. Istragu je ipak odlučilo provesti vojno tužiteljstvo, budući da je Širić bio u HV-u. Svi iz Širićeve ekipe za šankom tvrdili su da nakon incidenta za Leotarom nitko nije izašao, niti je Širić napuštao lokal. Zbog manjka dokaza istraga je obustavljena u veljači 1993. godine.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.