Ljubuški

Zbog UNDP-ovog projekta u parku posječeno 35 stabala

Foto: Dušan Musa
Zbog UNDP-ovog projekta u parku posječeno 35 stabala
16.01.2012.
u 09:39
Posječene su šezdesetogodišnje lipe, čempresi... koji su godinama krasili park u samom središtu grada
Pogledaj originalni članak

Uz brojne humanitarne akcije i kulturne sadržaje Ljubuški je u posljednje blagdansko razdoblje ušao i s jednom posve upitnom pojavom – sječom stabala u jedinom gradskom parku. Sječa je počela uoči blagdana Božića, a završila pravim “masakrom” – posječeno je ukupno 35 stabala lipe, čempresa, javora… Bez obzira na kaotično stanje, u BiH još nije zabilježen slučaj sječe 60 posto stabala u gradskom parku!

Zanimljivo, zbog predblagdanskog razdoblja, izuzev gunđanja, drugih reakcija Ljubušaka nije bilo. Međutim, u razgovorima je očito da ih je takav besprizoran pohod ‘motorki’ ogorčio. Sječa stabala posljedica je “implementacije projekta“ Udruge za ruralni i regionalni razvoj STAP iz Ljubuškog, koja bi valjda po vokaciji svoga naziva trebala štititi starine, pa tako i šezdesetogodišnje lipe, čemprese… Elem, spomenuta je Udruga bučno najavljivala projekt za čiju realizaciju je od UNDP-a dobila 65.000 KM, međutim pri tome se nije spominjala sječa postojećeg parka.

Zbog toga je većina nešto upućenijih Ljubušaka, stekla dojam da će se park proširivati i u njega ugraditi novi sadržaji. Logično, jer ljudima ni na kraj pameti nije padalo da se zbog nekog projekta mora posjeći više od pola parka. Takvo što UNDP-ovi stručnjaci koji su takav projekt odobrili, ni u snu ne bi dozvolili u svojim zemljama. Međutim, sve što se na početku “implementacije“ dogodilo poprimilo je razmjere ekocida. Da bi cirkus sa sječom stabala u jedinom ljubuškom parku, bio kompletan, realizacija za floru tako ubitačnog nauma odvija se u sklopu UNDP-ovog projekta – Jačanje lokalne demokracije II, tzv. LOD II!

Aktivnost pripreme ovog pravog “parkocida” odvijala se uz priče o “novom parku“, međutim nakon sječe očito je da se ne radi o “novom“ nego posječenom starom parku u kojeg će se opet popularna riječ “implementirati“ neki novi sadržaji. Naravno, to više neće biti park u izvornom smislu riječi nego svojevrsno zabavište u kojem će posjetitelje od sunca, umjesto krošnji drveća štititi suncobrani. Nadležne iz Udruge za regionalni i ruralni razvoj STAP upozorili smo na štetne posljedice projekta, odgovor je bio da je to “stvar struke“. Naš je dojam da se ne radi o “struci“ nego o goloj želji za povlačenjem novca iz, nakon sječe parka, dvojbenog UNDP-ovog projekta “Jačanja demokracije“. Običan čovjek cijelu ovu zbrkanu situaciju bi opisao u duhu narodne – besposlen pop i jariće krsti!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.