MOSTAR

Zbog neplaćenih računa vještaci ne žele raditi za Županijski sud

Foto: Arhivska fotografija
Zbog neplaćenih računa vještaci ne žele raditi za Županijski sud
13.10.2011.
u 09:27
Iznos koji županijska Vlada odvaja za branitelje po službenoj dužnosti i vještake - nije dovoljan
Pogledaj originalni članak

U kako teškim financijskim uvjetima radi Županijski sud u Mostaru, govori i činjenica da pojedini vještaci ne žele više raditi ekspertize za ovu instituciju, i to zbog neplaćenih računa. Ovu informaciju nam je potvrdio i predsjednik ovoga suda Mladen Jurišić, koji je istaknuo kako ovakvih slučajeva ima sve više, a vlasti u županiji nemaju dovoljno sluha za financijske potrebe suda.

Odbijanje zahtjeva

- Mi smo prije nekoliko dana naručili ekspertizu jednoga vještaka i dobili smo odgovor da neće ispoštovati naš zahtjev zbog toga što prethodni račun nije plaćen. Provjerom smo ustanovili da sud zaista nije izmirio svoje obveze - rekao nam je Jurišić. Ovakvo stanje je posljedica odluke županijske Vlade prema kojoj se na godišnjoj razini za potrebe branitelja po službenoj dužnosti i vještake izdvaja samo 30.000 maraka. U ostalim županijama ovi iznosi se broje u stotinama tisuća maraka. - Moram reći da ni ta sredstva ne dobivamo u jednom transferu, nego u ratama od oko 2000 KM. Naše mjesečne potrebe su daleko veće od toga. Zbog ovakve situacije brojni odvjetnici tuže županijsku Vladu zbog neizmirenih obveza ili pak dolazimo u situaciju u kojoj vještaci ne žele odgovarati na zahtjeve suda - naglasio je Jurišić.

Oduzimanje sredstava

Inače, županijske vlasti maćehinski odnos prema Županijskom sudu u Mostaru pokazuju i kroz oduzimanje sredstava koja su kroz proračun bila predviđena za ovu instituciju. Tako su, primjerice, Sudu, bez ikakva pojašnjenja, oduzeta sredstva koja su trebala bi iskorištena za prijam u radni odnos dva suca i jednog daktilografa. - To je bio iznos od 160.000 KM i kroz rebalans proračuna je ova stavka jednostavno izbačena. Mi nikada nismo dobili pojašnjenje zašto su nam oduzeli ova sredstva koja su bila predviđena proračunom za ovu godinu. A dobro je poznato da su nam potrebna još dva suca kako više ne bi rastao broj predmeta koje ne možemo riješiti u nekom razumnom roku. Mi po ovom pitanju ništa ne možemo učiniti - zaključio je naš sugovornik.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.