NEUM

Zbog loše ceste, izgubili više od 10 tisuća gostiju iz Europe

Foto: Stojan Lasić/Večernji list/PIXSELL
Zbog loše ceste, izgubili više od 10 tisuća gostiju iz Europe
15.09.2013.
u 10:16
Ogroman 
broj turista 
iz Rusije, Ukrajine i Turske bio je spreman doći u Neum gdje im ne trebaju vize kao što je to sada slučaj s Hrvatskom nakon ulaska u Europsku uniju
Pogledaj originalni članak

 

 

Lokalna vlast u Neumu i ovdašnji turistički djelatnici već godinama upozoravaju na štetnost i sve posljedice koje po neumski turizam donosi jako loša prometnica koja od središta Neuma preko Hutova i Stoca vodi do Mostara dok se jedan krak te katastrofalne ceste odvaja i ka Čapljini.

Kilometarske kolone

Uska i krivudava prometnica s dosta opasnih uspona i nizbrdica ne većem je dijelu toliko loša i neuvjetna da se i obični automobili jedva kreću i mimoilaze, a o avanturama prometovanja autobusa i tegljača da se i ne govori. Primjera radi, ako jedan autobus, ili tegljač malo zastane na dijelu te prometnice dolazi do totalnih zastoja i velikih gužvi te naravno i do velike nervoze među vozačima.

I takva je prometnica jedina veza Neuma s unutrašnjošću BiH, a sve je još gore nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju jer mnogi turisti iz BiH unatoč spoznaji da je putovanje teško ipak prometuju tom cestom jer im do Neuma ne trebaju putovnice i ne moraju ići u kilometarske kolone na graničnim prijelazima s Hrvatskom, između Čapljine i Metkovića. Koliko je ova prometnica zaista pogubna za neki kvalitetniji razvoj neumskog turizma i općine Neum u cjelini, pokazuju i neki konkretni podaci od kojih su neumski turistički djelatnici samo dobili veliku glavobolju tijekom ove turističke sezone. “Zbog problema prijevoza tom prometnicom, svi su nam inputi skuplji 20-30 posto u odnosu na unutrašnjost BiH, a turisti teško razumiju kada im kažemo da nemamo izravnu autobusnu liniju iz Neuma k unutrašnjosti BiH. Tako strancima ne možemo objasniti da, primjerice, ne mogu busom do Mostara ili Sarajeva.

Da stvar bude još gora ogroman broj turista iz Rusije, Ukrajine i Turske bio je spreman doći u Neum gdje im ne trebaju vize kao što je to sada slučaj s Republikom Hrvatskom nakon ulaska u Europsku uniju. Nažalost, zbog nepostojanja te kvalitetne prometnice između Neuma i Mostara ruski touroperator nam je otkazao sve aranžmane jer su vidjeli da je dosta naporno pa skoro i nemoguće prometovanje od mostarske zračne luke do Neuma.

Gubitak noćenja

Radi se o nekih 7000 samo ruskih turista koji su bili spremni ostati u Neumu i po desetak dana. Stoga nije teško izračunati koliko je Neum izgubio turista i noćenja u ovoj sezoni zbog te loše prometnice, istiće Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika općine Neum. Na pogubne posljedice po neumski turizam upozorava i neumski načelnik dr. Živko Matuško.
- Ni sami više ne znamo koliko smo sve puta slali molbe za pomoć svim mogućim institucijama u BiH po pitanju slabe prometne povezanosti Neuma s unutrašnjošću BiH. Nažalost, do sada nema nekih značajnijih pomaka po tom pitanju, razočaran nam govori neumski načelnik dr. Živko Matuško.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.