RUPE U PRORAČUNU

Zaustavljene javne investicije vrijedne 289 milijuna maraka u BiH

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Zaustavljene javne investicije vrijedne 289 milijuna maraka u BiH
05.05.2011.
u 09:44
Čak 43 projekta su kandidirana kao prioritetna, ali su i dalje na čekanju
Pogledaj originalni članak

Među javnim investicijama od državnog značaja koje su od 2009. do ove godine trebale biti realizirane u Bosni i Hercegovini, našli su se i deseci projekata ukupne vrijednosti 289 milijuna maraka, za koje sredstva nisu osigurana. To su prioritetni projekti koji su kandidirani za Program javnih investicija za period 2009.-2011. godina, a za koje ni prošle, a ni ove godine nisu pronađena potrebna novčana sredstva. Najviše projekata za koje nema novca odnosi se na sektor uprave.

Nedostaje novca

Čak 43 projekta su kandidirana kao prioritetna u ovom sektoru, ali će zbog nedostatka novca morati pričekati neka bolja vremena. Takav je slučaj, primjerice, s izgradnjom novog bloka u kompleksu pravosudnih institucija BiH za koji je potrebno više od 4,6 milijuna maraka. Kandidirani su i projekti nadgradnje bloka C i opremanje novoizgrađenih prostora, za što je potrebno 1,77 milijuna, odnosno 500 tisuća KM. Oko pet milijuna KM procijenjena je vrijednost izgradnje objekta Instituta za mjeriteljstvo BiH, dok bi za izgradnju drugih objekata za potrebe smještaja institucija BiH trebalo još 50 milijuna maraka. U ovaj iznos nije uračunata izgradnja objekta Ureda za veterinarstvo BiH, čija je vrijednost 1,95 milijuna KM, kao ni poslovni prostor za sjedište Komisije za koncesije u Banja Luci, procijenjen na 2,25 milijuna maraka. Nema novca u ovom razdoblju ni za izgradnju i opremanje nekoliko graničnih prijelaza, ali ni za projekt Redukcije rizika katastrofa u BiH vrijedan dva milijuna KM. Slično je i s uspostavom nekoliko laboratorija i baza neophodnih za usklađivanje sustava mjeriteljstva i standardizacije u BiH s onim koji je na snazi u Europskoj uniji. Država nije osigurala novac ni za drugu fazu Projekta izgradnje jedinstvenog izbornog informacijskog sustava BiH, kao ni za Izradu strategije razvoja sustava intelektualnog vlasništva BiH..

Novac za kulturu

Ukupno osam projekata javnih investicija vrijednosti 15 milijuna maraka odnosi se na zaštitu kulturnog i povijesnog naslijeđa. Niti jedan od njih, uključujući i arheološku rehabilitaciju helenističkog naselja Daorson kod Stoca, neće biti realiziran dok se ne iznađu financijska sredstva. Sigurnosni projekti, vrijedni 26,5 milijuna KM, također su na čekanju, baš kao i infrastrukturni projekti procijenjeni na 33 milijuna KM. Tu je i nekoliko socijalnih, zdravstvenih i poljoprivrednih projekata. Šteta zbog njihove neprovedbe je višestruka, jer osim potreba države, realizacija ovih projekata bi dovela i do zapošljavanja znatnog broja radnika. Na popisu prioritetnih projekata za koje nisu osigurana sredstva u su i oni koji se odnose na obnovu i modernizaciju zgrade Parlamenta BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.