Kriminal

Zatvorili kamenolome jer nemaju dokumente

Zatvorili kamenolome jer nemaju dokumente
25.10.2012.
u 10:18
Akcija Podneseno je i 26 prekršajnih naloga u iznosu od 102.800 maraka
Pogledaj originalni članak

Županijska rudarska inspekcija koja djeluje u sklopu Županijske uprave za inspekcijske poslove je u posljednjih nekoliko mjeseci pojačala nadzor nad radom kamenoloma na području USŽ-a i utvrdila kako značajan broj subjekata nelegalno obavlja eksploataciju i distribuciju mineralnih sirovina. Od 84 kamenoloma, 59 ih radi nelegano, a za 11 kamenoloma županijski rudarski inspektor je izdao odluku o zabrani obavljanja djelatnosti.

Izdana rješenja

Županijski rudarski inspektor Nihad Mujkić je po dolasku na ovu dužnost u posljednjih šest mjeseci obavio inspekcijske preglede 84 locirana kamenoloma od čega ih 25 mineralne sirovine legalno eksploatira. Mahmut Jukić, glavni inspektor za tehniku, prostorno uređenje, građenje i ekologiju navodi kako su to gospodarska društva koja imaju određena rješenja o eksploataciji, rješenja o istraživanju, te gospodarska društva koja imaju zaključene ugovore o koncesiji. Na 11 lokacija županijski rudarski inspektor je kod određenog broja gospodarskih društava ustanovio nelegalnu eksploataciju. To su poduzeća koja ne posjeduju baš nikakvu dokumentaciju. Županijski rudarski inspektor je odmah donio rješenje o zabrani rada na tim lokacijama. Preostalih 48 evidentiranih lokacija su tzv. NN lokacije, bivša pozajmišta koja u biti predstavljaju najveći problem. - Županijski rudarski inspektor je sukladno zakonu poduzeo određene upravne mjere, donio 24 odluke o otklanjanju nedostataka za gospodarska društva koja imaju odluku, ali sukladno zakonu nisu tehnički riješeni. Inspektor je donio jedanaest odluka o zabrani rada. Podneseno je 26 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 102.800 KM. Propisana minimalna kazna za nelegalnu eksploataciju je 10.000 KM, kaže Jukić. Rudarska inspekcija će na 7 kamenoloma prinudnim putem provesti izdane odluke, o čemu se iznalaze odgovarajuća rješenja, kako na ovakvim lokacijama prinudno zabraniti rad.

Kopanje nezakonito

- Ne možemo evidentirati tko povremeno kopa nezakonito. S lokalnim zajednicama moramo iznaći rješenja kako da potpuno zabranimo pristup, da ne dođe do nezakonitog povremenog kopanja. Mislim da ćemo s lokalnim zajednicama i Ministarstvom gospodarstva USŽ-a te uz pomoć pripadnika policije MUP-a USŽ-a iznaći najbolja rješenja, kazao je Jukić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.