kolumna tomislav dasović

Zašto Mamić ne da Štimcu blizu HNS-u

Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
Zašto Mamić ne da Štimcu blizu HNS-u
18.11.2010.
u 08:05
Nema te sile, nema toga interesa i posrednika koji može pomiriti nepomirljivo, Mamića i Štimca.
Pogledaj originalni članak

I kud baš sad taj najnepoželjniji od svih funkcionara u utrci za predsjedničku fotelju da se Zdravko, nepokolebljivi borac za čistoću hrvatskog nogometa, mora toliko trošiti i angažirati do iznemoglosti kako bi toj "nemani" sasjekao krake.

Najpogubnije za Mamića je što ta "neman", kao prvi Markovićev protukandidat u povijesti, ima zdrave ideje, program i odlučnost da ih provede. A tu onda ne bi bilo privilegiranih, zaštićenih, nedodirljivih, mulja u kojemu pluta hrvatski nogomet, a u kojemu Vlatko Marković i njegovi saveznici savršeno funkcioniraju.

I naravno da je takav korektiv društva koji daje prostor Štimcu, Mamiću neprihvatljiv, ili, kako on slikovito kaže, sranje. Ali, što je Štimčev program, kakav god bio, u usporedbi s glasovitim Markovićevim citatima o homoseksualcima, o kojima bruji cijela Europa, ili o velebnom kampu u Tuhlju, ili o dvadeset HNS-ovih zaposlenika u Uefi, iako ih ima samo pet...

Zbog čega je Štimac Mamiću tako bolan kamenčić u cipeli, jedina posve neprihvatljiva opcija za predsjednika? Samo zato što bi se Štimac bavio svim onim čime se Marković ne bavi, što ga nikad nije zanimalo, što je možda i vidio, ali je zažmirio...

Najprije, ono što Mamiću jamči mir i desetljetnu Dinamovu vladavinu, a što bi kraj Štimca izgubio, utjecaj je na suce. I premda je Dinamo, baš zahvaljujući Mamiću, po igračkom potencijalu za sve u hrvatskoj ligi Barcelona, suci i dalje kao da se natječu koji će ga jače pogurati. S tom sudačkom "benevolentnošću" nitko kraj plavih ne smije osvojiti ni juniorski "Ramljak", a kamoli kakav značajniji trofej. Uzgred rečeno, Djedovićevi izabranici, kaže Marković, najzdravije su tkivo HNS-a.

Štimčevim dolaskom u HNS značajno bi oslabila i osovina Mamić - Bilić, čiju čvrstoću nije narušio ni nedavno inscenirani slučaj Sammir. Zdravkovu bol zbog "nepravde" prema Brazilcu ublažio je izbornikov poziv njegovome štićeniku Vrsaljku. I uopće, nema selekcije u HNS-u, osim Ladićeve, u kojoj izbornik ne bi prihvatio dobronamjerni savjet iz Maksimira.

Uz to, Štimac bi, kao predsjednik HNS-a, imao i uvid u sve ugovore od Mamićeve prodaje igrača, što do sada nije bilo za svačije oči, kao ni Markovićevi ugovori o prodaji TV prava za utakmice reprezentacije.

Štimac bi kao gazda saveza opet pridobio i Mamićeve saveznike iz metropole, predsjednike Zagreba i Dragovoljca, netom upregnute u Vlatkova kola. Mora da je slučajnost posrijedi, jer čim su se zakleli na vjernost Markoviću, dragovoljci su odmah prekinuli crni niz i po hitnom postupku dobili dozvolu za igranje u Sigetu.

Može se očekivati i da Medićev Zagreb sada krene u niz pobjeda. Na kraju, najmanje zbog čega Mamić mora strahovati od Štimca je jačanje Hajduka. Bijelima sa Svagušom na čelu ipak nema pomoći, i da Igor upre sve svoje kapacitete.

Nema toga interesa koji ih može pomiriti. Zato Mamić grčevito brani Markovića

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.