SAMO U BIH

Zaposlio se u sudu bez uvjeta i položenog pravosudnog ispita

Foto: VL FOTO
Zaposlio se u sudu bez uvjeta i položenog pravosudnog ispita
24.06.2011.
u 10:06
Nedim Ćosić, sin bivšeg suca i tužitelja u Tuzlanskoj županiji, nije bio čak ni na listi kandidata
Pogledaj originalni članak

Nedim Ćosić, sin Šesenama Ćosića, bivšeg suca Suda BiH i glavnog tužitelja Tuzlanske županije, imenovan je u srpnju 2007. na mjesto stručnog suradnika u Općinskom sudu u Sarajevu, iako u trenutku prijavljivanja nije imao položen pravosudni ispit, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Četiri ključna uvjeta

Ovo je jedan od četiri ključna uvjeta koje su kandidati za stručnog suradnika morali ispuniti kako bi njihova prijava bila razmotrena. Ostali uvjeti su bili da imaju diplomu pravnog fakulteta, državljanstvo BiH te da su intelektualno i fizički sposobni za obavljanje sudačke ili tužiteljske dužnosti. Imenovanje na ovu poziciju predstavlja polazna točka za daljnje napredovanje u sudu. Natječaj, u čijem tekstu je stajalo da nepravodobne i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje, objavljen je krajem veljače 2007. Po zaključenju natječaja, 15 dana kasnije, Visoko sudbeno i tužiteljstvo vijeće je na internet-stranici objavilo popis kandidata, među kojima nije bio Ćosić. Njegovo ime se ipak spominje na VSTV-ovoj internoj listi kandidata. Tu je navedeno i da je pravosudni ispit položio dva tjedna po okončanju natječaja, odnosno, 29. ožujka 2007. Za stručnog suradnika u ovom sudu imenovan je početkom srpnja, zajedno s još 12 kandidata. Njegovih šest kolega nisu imenovani, iako su ispunjavali tražene uvjete. Iako nije zadovoljavao uvjete po zatvaranju natječaja, Ćosić je ipak položio ispit prije imenovanja. Izbor stručnog suradnika vršio je VSTV. Sadeta Krilašević, ranije zamjenica - danas šefica Odjela za imenovanja VSTV-a, kaže da ako nije ispunjavao uvjete, njegova prijava nije mogla biti prihvaćena.

Nepotpune prijave

Ipak dodaje da je praksa bila da se kandidati koji ne dostave potpunu dokumentaciju kontaktiraju telefonom i da im se ostavi nekoliko dana da to učine. Dvojica članova komisije koji su intervjuirali Ćosića kažu da nisu ni imali uvid zadovoljavaju li kandidati uvjete natječaja, već su samo obavljali intervjue s njima. Mladen Jurišić, predsjednik Županijskog suda u Mostaru i predsjednik komisije, rekao je novinaru CIN-a da postoji mogućnost da su nekim kandidatima prihvaćane nepotpune prijave, ali samo ako je riječ o dužini radnog staža. “Da mu nešto nedostaje od onih suštinskih uvjeta, to nema govora. Koliko se ja sjećam, nije moglo nikako”, kazao je Jurišić. Treći član komisije bio je Goran Salihović, predsjednik Općinskog suda u Sarajevu. On nije odgovorio na zahtjev za razgovor. Mada je novinaru CIN-a prvobitno odobrio uvid u evidenciju zaposlenih u ovom sudu, kasnije ga je u tome spriječio.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
mozel
12:02 24.06.2011.

Ma nije bitan strucni ispit,mozda je covjek politicki podoban pa mu ispit i netreba a mozda je u Bosanskom zakonu OD OCA CE OSTANITI SINU ? ili mozda A OZAC CE OSTAVITI SINU ?