Veliki uspjeh SIPA-e

Zaplijenjena droga ‘pirovaleron’ u BiH stigla iz Španjolske

Zaplijenjena droga ‘pirovaleron’ u BiH stigla iz Španjolske
01.08.2012.
u 09:11
Psihotropna supstanca “pirovaleron” se, zajedno s mefedronom, koristi kao zamjena za kokain. Dosad nije bila prisutna na području BiH
Pogledaj originalni članak

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli su jučer kuću u Sarajevu čiji je vlasnik A.M. te zaplijenili jedan kilogram psihotropne supstance “pirovaleron” čija se ulična vrijednost procjenjuje na oko 200.000 konvertibilnih maraka.

Stigla iz Španjolske

Zaplijenjena supstanca u Sarajevo je prokrijumčarena iz Španjolske. A.M. je uhićen zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedopušteni promet opojnim drogama. Akcija je izvedena u suradnji s pripadnicima Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, priopćeno je jučer iz SIPA-e. Inače, zapljena ove droge, koja se ranije nije pojavljivala na teritoriju BiH, samo je jedna u nizu uspješnih akcija SIPA-e. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u prvoj polovini ove godine ostvarila je zavidne rezultate koji u potpunosti korespondiraju ciljevima iz strateškog plana aktivnosti SIPA-e 2012. - 2014. i proklamiranim principima i prioritetima u radu koje je na početku svog mandata iznio direktor Agencije Goran Zubac. Policijski službenici SIPA-e su nadležnim tužiteljstvima podnijeli 152 izvješća o postojanju osnovane sumnje o počinjenju kaznenog djela protiv 420 osoba, a slobode su lišene 94 osobe. U okviru borbe protiv financijskog kriminala, među kojim su najzastupljenija kaznena djela zloupotreba položaja ili ovlasti, nesavjestan rad u službi, utaje poreza, carinske prijevare, davanje dara i primanje dara i drugih oblika koristi, te druga koruptivna kaznena djela, nadležnim tužiteljstvima SIPA je podnijela 38 izvješća protiv 169 fizičkih osoba, 20 pravnih i jedne N.N. osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili predmetna kaznena djela, što je za 26 posto više podnesenih izvješća po ovoj vrsti kriminala u odnosu na isti razdoblje 2011. godine.

Procjenjuje se da ukupna materijalna šteta/protupravna imovinska korist prouzročena počinjenim kaznenim djelima financijskog kriminala iznosi oko tri milijuna maraka. SIPA je u prvih šest mjeseci 2012. podnijela 19 izvješća protiv 62 osobe i osam N.N. osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su se nedopušteno bavili trgovinom drogom, što je za oko 19 posto više izvješća u odnosu na isti razdoblje 2011. godine. SIPA je zaplijenila 39,764 kg marihuane (skunk), 7,51 kg heroina, te sedam kilograma speeda. Procjenjuje se da tržišna vrijednost zaplijenjene droge iznosi oko pola milijuna KM.

Trgovina drogom, ljudima

U prvih šest mjeseci SIPA je podnijela šest izvješća protiv 11 fizičkih i pet pravnih osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela nedopuštene trgovine oružjem ili kaznena djela koja se dovode u vezu sa spomenutom vrstom kriminala. Po naredbama Tužiteljstva BiH izvedeno je više akcija u okviru kojih su u pretresima pronađena i oduzeta 32 komada oružja dugih cijevi, 18 komada oružja kratkih cijevi, te više od osam tisuća komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava. U okviru jedne akcije SIPA je presjekla međunarodni lanac nedopuštenog prometa naoružanja i vojne opreme kada je lišila slobode četiri osobe, od kojih su dvije državljani Francuske. Financijsko-obavještajno odjeljenje SIPA-e podnijelo je Tužiteljstvu BiH tri izvješća protiv osam osoba i jedne pravne osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo pranja novca i predikatna kaznena djela. Nakon provedene istrage utvrđen je iznos novca sa sumnjom na pranje novca oko 1,2 milijuna KM. SIPA je u izvještajnom razdoblju predložila Tužiteljstvu BiH obustavu transakcija u iznosu od 900.000 KM i 130.000 eura. Blokirana sredstva privremeno su oduzeta i pohranjena na poseban transakcijski račun do okončanja postupka. SIPA je podnijela i šest izvješća protiv 16 poznatih, četiriju N.N. osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela trgovine ljudima i kaznena djela koja se mogu dovesti u vezu s predmetnim kaznenin djelom. Radeći na istragama kaznenih djela ratnih zločina, policijski službenici SIPA-e su dostavili nadležnim tužiteljstvima 43 izvješća protiv 62 poznate osobe i više N.N. osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela kažnjiva po međunarodnom ratnom i humanitarnom pravu. U okviru rada na istragama ovih kaznenih djela uhićeno je 12 osoba. Zavidni rezultati SIPA-e u prvom polugodištu 2012. postignuti su zahvaljujući povećanoj suradnji u razmjeni informacija s ostalim partnerima u sigurnosnom sektoru BiH i okruženju te zajedničkom radu na predmetima, što je u potpunosti u skladu s trajnim opredjeljenjem Agencije, rekla je SIPA.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.