PRITVOR

Žalba nije uvažena, Živko Budimir ostaje u zatvoru

Foto: Zoran Grizelj
Žalba nije uvažena, Živko Budimir ostaje u zatvoru
03.05.2013.
u 20:56
Žalbeno vijeće Kaznenog odjeljenja Suda BiH je odlučilo da Budimir ostaje u pritvoru do 26. svibnja
Pogledaj originalni članak

Živko Budimir i četvorica drugih osumnjičenika za uzimanje mita, odnosno korupciju u Federaciji Bosni i Hercegovini ostaju u pritvoru najmanje do 26. svibnja. Tako je u petak uvečer odlučilo žalbeno vijeće Kaznenog odjeljenja Suda BiH odlučujući po žalbama obrane na ranije izrečenu mjeru pritvora. Glasnogovornica Suda Bosne i Hercegovine Aida Delić-Volaš kazala je da je uvažena žalba Tužiteljstva Bosne i Hercegovine te je u odnosu na sve pritvor određen i po osnovi iz članka 132, stav 1, točka D, odnosno zbog postojanja izvanrednih okolnosti kada se radi o kaznenom djelu za koje je zapriječena kazna u trajanju od deset godina ili teža kazna, kada se radi o teškom kaznenom djelu zbog načina njegovog počinjenja i posljedica te kada postoje okolnosti u kojima bi moglo doći do uznemiravanja javnog reda. Takva odluka bila je i očekivana, a prema priznanju Budimirovog odvjetnika Ragiba Hadžića, nije iznenadila ni njegovog branjenika. - I Budimir je sam bio svjestan da su male mogućnosti da Vijeće donese odluku u njegovu korist - kazao je Hadžić.

 

Sada je sasvim izvjesno da će Budimir, njegov savjetnik Petar Barišić te suoptuženici Hidajet Halilović, Ivan Jurčević i Saud Kulaosman, u pritvoru dočekati podizanje optužnice. Kako se doznaje, Tužiteljstvo uveliko radi na pripremi optužnice, a svi su izgledi da će prije njezinog službenog podizanja biti još uhićenja ili barem privođenja na saslušanje. - Riječ je o vrlo kompleksnom i zahtjevnom predmetu koji je zahtijevao opsežne istražne radnje. Kazneno djelo koje se osumnjičenicima stavlja na teret vrlo je teško, ali dokazi koji su prikupljeni u ovom slučaju doista su snažni - kazao nam je jedan od sudionika u istrazi.

 

Jednomjesečni boravak Živka Budimira u pritvoru nameće i pitanje njegovog ostanka na mjestu predsjednika Federacije. Moderna politička praksa ne poznaje slučaj da je predsjednik iz zatvora upravljao državom, odnosno u ovom slučaju entitetom. Jasno je da postoje vrlo konkretna, fizička ograničenja da Budimir i dalje obnaša visoku entitetsku dužnost. On, čini se, ne pomišlja na ostavku, a visoki predstavnik na to da ga smijeni, barem ne dok ne bude podignuta optužnica. Kako će Federacija funkcionirati dok se to ne dogodi, teško je prognozirati. Moguće je da će već na idućem zasjedanju Zastupničkog doma, 7. svibnja, biti postavljeno to pitanje. Ustavnopravna povjerenstva Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH još se nisu očitovala o novonastaloj situaciji, a federalni Ustav ne nudi dovoljno konkretna rješenja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.