SAMO U MOSTARU

Zahtjev za otvorenje socijalne trgovine čeka već dvije godine

Foto: VL FOTO
Zahtjev za otvorenje socijalne trgovine čeka već dvije godine
14.02.2012.
u 10:49
Mostar je još 2010. trebao dobiti socijalnu trgovinu, ali administracija je još jednom prepreka
Pogledaj originalni članak

U mostarsku Gradsku upravu je još prije dvije godine stigao zahtjev za određivanje prostora u kojem će biti smještena tzv. socijalna trgovina, ali odgovora na ovaj upit još uvijek nema. To nam je rekao Mesud Lakota, voditelj projekta socijalnih trgovina u BiH, koje su za sada otvorene u nekoliko gradova i koje daju odlične rezultate.

Rast prometa

- Nekoliko trgovina koje smo otvorili u BiH bilježi stalni rast prometa i sve više građana kupuje u ovim trgovinama. Planirali smo jednu trgovinu otvoriti i u Mostaru kako bi građani slabijeg materijalnog stanja mogli kupovati namirnice po nižim cijenama, ali jednostavno nema odgovora od gradskih vlasti. Odgovor na naš zahtjev čekamo već dvije godine - rekao nam je Lakota. Inače, u ovim trgovinama mogu kupovati isključivo ljudi koji su na rubu siromaštva, a takvih je nažalost u BiH jako puno. Ni Mostar nije izuzetak, pa se opravdano postavlja pitanje zašto lokalne vlasti u ovom slučaju blokiraju ovaj projekt.

U socijalnim trgovinama se prodaju isključivo artikli domaćih tvrtki, a Lakota nam je rekao kako je korist od otvorenja ovakvih trgovina višestruka. - Osim što se građanima omogućuje kupovina proizvoda po sniženim cijenama, ovaj projekt je omogućio i otvaranje novih radnih mjesta. Naime, proizvođači su nas obavijestili kako su zbog naše suradnje bili prinuđeni otvarati nova radna mjesta, širiti proizvodnju, kako bi mogli zadovoljiti narudžbe koje imaju. Projekt se može ocijeniti kao izuzetno uspješan i očekujemo kako će nas uskoro biti u velikom broju gradova u BiH - poručio je Lakota. Otvaranje socijalnih trgovina je nemoguće bez pomoći lokalne zajednice.

Pomoć lokalnih vlasti

Projekt ide tako što lokalne vlasti daju prostor u kojem će biti smještena socijalna trgovina, dok udruženje koje vodi ovaj projekt brine o opskrbi trgovine, zapošljavanju ljudi. Nažalost, lokalne zajednice u većini slučajeva nisu pokazale dovoljno razumijevanja za ovu inicijativu, unatoč činjenici što sve više građana BiH živi u teškim uvjetima i jedva da sebi mogu osigurati i osnovne živežne namirnice.

Lakota je još jednom pozvao lokalne vlasti u Mostaru da osiguraju prostor u kojem će biti smještena trgovina za socijalno ugrožene građane te da odgovore na zahtjev od prije dvije godine.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.