EKONOMIJA

Za pola godine trgovinski minus srezan za 557 milijuna maraka

Foto: Robert Anić/Pixsell
Za pola godine trgovinski minus srezan za 557 milijuna maraka
06.11.2010.
u 11:13
Podaci za prvu polovinu godine govore da je ukupna robna razmjena s inozemstvom iznosila 9,6 milijardi KM
Pogledaj originalni članak

Bosna i Hercegovina bi 2010. godinu mogla završiti s manjim vanjskotrgovinskim deficitom nego prethodnih godina. Iako s većinom glavnih trgovinskih partnera još uvijek imamo negativan saldo razmjene, određeni pozitivni pomaci ipak se naziru.

Povećanje 13 posto

Podaci za prvu polovinu godine govore da je ukupna robna razmjena s inozemstvom iznosila 9,6 milijardi KM, što je povećanje od oko 13 posto u odnosu na isto razdoblje 2009. godine. Ostvaren je izvoz u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde KM, što je povećanje od čak 32,5 posto u odnosu na prvu polovinu prošle godine. Istodobno, uvoz je dostigao 6,2 milijarde maraka, a povećana je i njegova vrijednost, i to za 4,5 posto. U takvoj situaciji vanjskotrgovinski deficit je iznosio 2,8 milijardi KM i u odnosu na isto razdoblje 2009. godine manji je za 16,3 posto. Pokrivenost uvoza izvozom je u nešto boljem omjeru nego prošle godine i iznosi 54,2 posto. Promatrajući strukturu robne razmjene po najznačajnijim uvoznim i izvoznim stavkama za prvo polugodište 2010. godine, vidljivo je da su nafta i naftne prerađevine, strojevi i aparati, bazni metali te prehrana dominirali na strani uvoza, dok su najznačajnije izvozne pozicije aluminij, željezo i čelik te njihovi proizvodi, potom električna energija, rezervni dijelovi za autoindustriju, kao i razni gotovi proizvodi kao što su namještaj, odjeća i obuća.

Ohrabrujući podatci

Kada su u pitanju glavni vanjskotrgovinski partneri BiH, ohrabrujuće zvuče podaci da je izvoz u Njemačku i Sloveniju porastao za više od 38, a u Srbiju za više od 36 posto.

Raste i izvoz bh. proizvoda u Italiju, i to za 30 posto te u Hrvatsku za skromnih 2,7 posto. S druge strane, od ovih pet glavnih trgovinskih partnera BiH uvoz je povećan samo iz Hrvatske i Srbije, ali znatno manje od izvoza u te zemlje. Iako se posljednjih nekoliko mjeseci bilježe pozitivni pomaci, ekonomski stručnjaci smatraju da će trebati još mnogo godina kako bi BiH do

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.