ZDRAVLJE

Za cijenu od 2000 eura matične stanice pohrajnuju u Belgiju

Foto: Reuters
Za cijenu od 2000 eura matične stanice pohrajnuju u Belgiju
04.07.2010.
u 10:39
Pohranjivanje matičnih stanica u svijetu je već odavno trend. Većini stanovnika BiH ovo je još nepoznanica
Pogledaj originalni članak

Sve više roditelja u Hercegovini odlučuje se na pohranjivanje matičnih stanica svoje novorođenčadi. Tvrtka Family Plus, koja se ovim poslom bavi u BiH, ima sve više klijenata, a čak ni cijena od 2000 eura nije zapreka. - Djeca sve ranije obolijevaju, a lijekovi su skupi ili ne postoje. Liječenje matičnim stanicama uzima sve više maha i mnogi roditelji su svjesni toga. Zato se odlučuju na pohranjivajne matičnih stanica iz pupkovine svoje novorođene djece - govore nam zastupnici tvrtke Family Plus u Hercegovini. Matične stanice se šalju na pohranjivanje u Belgiju, gdje će biti idućih 20 godina. Nakon tog moguće je ugovoriti nastavak suradnje, odnosno, produžiti vrijeme pohranjivanja.

Dokazana učinkovitost

- Još 1988. došlo se do zaključaka koji su samo potvrdili da se krv iz pupčane vrpce može koristiti u zamjeni oštećene koštane srži čovjeka. Od tada su ove krvne matične stanice postale standardna terapija u liječenju nekoliko oboljenja krvi, kao što su leukemija, anemija i neka autoimuna oboljenja. Umjesto da prikladne matične stanice traže i na kraju uzimaju od drugih, mnogi na ovaj način imaju svoje sačuvane matične stanice i liječenje može početi odmah - kažu stručnjaci. Početak liječenja matičnim stanicama je možda i ključ jer se radi o veoma progresivnim bolestima i pacijenti mogu umrijeti za svega nekoliko mjeseci ukoliko se odmah ne počne s liječenjem.

Banke kreditiraju

Trenutno je moguće u nekim bankama podići kredit za ovu namjenu. - Cijena od 2000 eura svakako nije mala za građane BiH, ali se te stanice čuvaju 20 godina. Ovaj iznos je moguće platiti i preko nekih kreditnih kartica na 12 rata ili preko kredita. Deseci ljudi iz Mostara do sada su se odlučili na ovu proceduru, a svakim danom sve je više zainteresiranih - kažu u Family Plusu. Prije rođenja djeteta, ukoliko se odlučite na uzimanje matičnih stanica iz pupčane vrpce, dobijete i set opreme za uzimanje i pohranjivanje stanica. - Sve bolnice u BiH imaju dozvolu za ovu proceduru i nema nepoznanica. Klijenti dobiju certifikat koji potvrđuje vlasništvo nad stanicama i procedura uopće nije komplicirana - kažu nam.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.