RAD MINISTRA

Vozaču uplatio 6000 KM bez poštovanja zakona

Vozaču uplatio 6000 KM bez poštovanja zakona
25.09.2013.
u 09:21
Ured za reviziju FBiH: 
Izvješće o radu Ministarstva
Pogledaj originalni članak

Iznos od 6000 maraka ministar za pitanja branitelja i invalida rata FBiH Zukan Helez uplatio je svom osobnom vozaču Amiru Šabeti iz proračuna Ministarstva na ime troškova liječenja. Iako je ministrova uplata i humana gesta glasila na ime liječenja, novac je, tvrde naši izvori, otišao za sasvim druge namjene koje ne mogu opravdati ovakve samoinicijativne poteze prvog čovjeka Ministarstva za pitanja branitelja i invalida rata koji je ovih dana kazao da Federacija BiH “nije Japan da ima novca za rasipanje”.

Zapošljavaju rodbinu

Sporne uplate dogodile su se u rujnu prošle godine, a novac je uplaćivan u nekoliko navrata u iznosima od 500 do 1000 KM. Uz ovu evidentnu zakonsku nepravilnost, ministrov vozač, tvrde naši izvori angažirao je svoju kćer da po ugovoru o djelu radi na reviziji branitelja i invalida rata po Zakonu o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidne zaštite. I Ured za reviziju institucija FBiH u svom posljednjem izvješću jasno je upozorio na nezakonite uplate ministra pojedinim članovima revizorskog tima, ali i službenicima unutar spomenutog ministarstva. Ministar Zukan Helez iznesene kritike smatra neutemeljenim. Spomenimo da je odlukom Vlade FBiH ministar Helez mogao nagraditi i zaposlenike Ministarstva do 1000 KM koji su angažirani na poslovima revizije za posebne rezultate postignute u provedbi Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite. Ured za reviziju utvrdio je kako su zaposlenici Ministarstva po ovoj osnovi primili nagrade od 150, 300, 500, 700, 1000, 1600, 2000 KM, a da se nije mogla potvrditi opravdanost isplate navedenih nagrada, kao i utvrđenog iznosa.

Nema uplata honorarcima

Osim zaposlenika Ministarstva, pravo na nagradu ostvarili su i angažirani po osnovi ugovora o djelu na obavljanju poslova iz domene kontrole zakonitosti prava braniteljsko-invalidske zaštite u visini od 100 do 300 KM, iako odlukom Vlade FBiH oni nisu uzeti u obzir u dijelu ostvarivanja prava po osnovi nagrada za postignute posebne rezultata rada. Za paušalne naknade i naknade po učinku po osnovi provedbe zakonske kontrole potrošeno je više od 937 tisuća KM, čiju strukturu čine troškovi po osnovi ugovora o djelu. Ured za reviziju institucija FBiH ima primjedbe i oko isplate dnevnica Ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata Federacije BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.