poplave prijete

Vodeni val prijeti Hrvatskoj – vodostaj Dunava najviši u 500 g.!

Foto: Reuters/PIXSELL
Vodeni val prijeti Hrvatskoj – vodostaj Dunava najviši u 500 g.!
05.06.2013.
u 13:46
Vrh vodenoga vala u Hrvatsku bi mogao stići sredinom idućeg tjedna, procjenjuje Zoran Đuroković, voditelj glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda.
Pogledaj originalni članak

Veliko vodeno čudo stvorilo se na području Austrije i Njemačke. Stoga su nam sve oči uprte u njega. Takav vodostaj nije zabilježen još od 1501. godine - slikovit je pred novinarima u Osijeku bio Zoran Đuroković, voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda upozoravajući na uzvodni vodostaj Dunava.

Njegov vrh od ulaska u Hrvatsku udaljen je oko 500 kilometara. Dovoljno je to daleko da se stigne pripremiti obrana. Prva na udaru je Batina u Baranji.

- Tamo ćemo sa Šandorovim gredama zatvoriti nasip u središtu mjesta. Osigurano je i oko 200.000 vreća pijeska na skladištu u Osijeku jer ćemo raditi kombinaciju sa suvremenim tehnikama obrane od poplave. U pripremi su i obrane kod Zelenog otoka te takozvane Tenkovske ceste - napominje Igor Biglbauer iz Hrvatskih voda u Osijeku te dodaje kako će “na udaru” biti i vikend naselje u Aljmašu te Otok športa u Vukovaru.

Vrh vodenog vala na Dunavu u Hrvatskoj se prema prognozama očekuje za sedam do deset dana. Njegova trenutna snaga na ulasku u Beč je 11.000 kubičnih metara u sekundi.

- Samo radi usporedbe, Drava koja je rušila po Sloveniji i Austriji imala je 3300 kubičnih metara u sekundi, a Sava kod Zagreba oko 3000. Sve skupa kada se zbroji, ne može se dobiti ova silina Dunava - opisuje Đuroković.

U Hrvatskim vodama očekuju da će nabujala rijeka u Batini narasti za još oko dva metra te dosegnuti vodostaj od oko 750 centimetara. Iako još nije, za očekivati je da će se zaustaviti i promet na Dunavu. Zbog slabog utjecanja, rast će i vodostaj Drave. U Osijeku se očekuje izlijevanje rijeke na lijevoj obali, odnosno na strani Baranje.

Građani istoka Hrvatske koji žive uz Dunav, posebno oni uz niže dijelove, s velikom zabrinutošću prate informacije o poplavama u srednjoj Europi zbog kojih se organiziraju evakuacije, angažira se vojska, a zabilježeno je do sada i 12 smrtnih slučajeva…

Visok Dunav prouzročit će i znatan porast vodostaja Drave kod Osijeka i Vuke kod Vukovara što će predstavljati dodatne probleme djelatnicima Hrvatskih voda kao i samih građana.

– U odnosu na sadašnji vodostaj Dunava može se očekivati rast razine Dunava više od tri metra što će, primjerice, kod Vukovara značiti plavljenje Otoka sportova. Vukovarcima je poznato da su godine prolazile između dva toliko visoka vodostaja, a sada u 6-7 godina imamo situaciju da smo u četiri puta imali ovako visoke vodostaje – rekao je Đuroković.

U Hrvatskim vodama računa se i ovaj put na Kopački rit kao golem rezervoar Dunava koji prilikom svih visokih vodostaja ogromne količine vode „upije“ u sebe i tako znatno pomogne nizvodnim dijelovima.

>> Građani poplavljenog Dresdena spremaju se za nove nanose

>> Stiže vodeni val: Hrvatska strepi, Baranja na udaru

>> Fotografije katastrofe: U Passauu najgora poplava u 500 godina

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.