Novi zakon

Vlada zabrinuta zbog raširene špijunaže

Foto: VL FOTO
Vlada zabrinuta zbog raširene špijunaže
03.05.2012.
u 10:28
Detektivi neće moći u Federaciji BiH raditi ako nisu na sudu registrirali agenciju
Pogledaj originalni članak

Tvrdnja federalnog premijera Nermina Nikšića kako je uprava tvrtke Bosnalijek angažirala privatne detektive da skupljaju kompromitirajuće informacije o pojedinim federalnim ministrima ponukala je Vlada FBiH da usvoji nekoliko amandmana Zakona o detektivskoj djelatnosti, kako bi mogli svakoj detektivskoj agenciji oduzeti licencu za rad, ako se pokaže da su djelovali iz zakonom preciziranih okvira. Na prijedlog federalnog ministra unutarnjih poslova Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici utvrdila amandman u kojem se precizira da se detektivski poslovi obavljaju kao samostalna djelatnost koja se upisuje u sudski registar u skladu s propisom o upisu gospodarskih društava u sudski registar. Utvrđuje se obvezno oduzimanje odobrenja za rad, a ne kako je bilo ranije predloženo, kao jedna od radnji koja se može poduzeti. Usvojenim amandmanima predviđa se i obveza oduzimanja odobrenja za rad ako se utvrdi da privatni detektiv obnaša poslove koji nisu utvrđeni ovim zakonom.

Utvrđen je i amandman kojim se ovaj zakon usuglašava s odredbama Zakona o kaznenom postupku i Zakonom o pravobraniteljstvu FBiH. stoji u priopćenju federalne Vlade. Kako bi izbjegli da pravne ili fizičke osobe unajmljuju privatne detektive za različite oblike djelatnosti koja uključuje i ilegalnu špijunažu, Vlada FBiH odlučila je ovo osjetljivo područje pravno regulirati. Novim zakonom i usvojenim amandmanima svaka detektivska agencija koja bude radila na prostoru Federacije BiH morat će biti uredno upisana u sudski registar. Time se isključuje djelovanje sličnih agencija iz RS-a ili susjednih država, gdje je zakon o detektivskoj djelatnosti davno donesen. Spomenimo da je Vlada FBiH još ranije zaključila da Domu naroda Parlamenta FBiH uputi urgenciju za što žurnije razmatranje i usvajanje ranije dostavljenog Prijedloga zakona o privatnim detektivima.

Riječ je o zakonu čiji je Prijedlog usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH 23. veljače 2010. godine. Vlada FBiH u sadašnjem sastavu je 18. travnja 2011. godine podržala ovaj usvojeni prijedlog, ali ga, i pored već jedne urgencije, Dom naroda nije stavio na svoj dnevni red. Podsjetimo, nakon otvaranja istrage oko poslovanja Bosnalijeka, Federalni premijer Nermin Nikšić kazao je da je menadžment te tvrtke unajmio privatne detektive da prate njega i federalnog ministra energetike Erdala Trhulja kako bi o njima prikupljali kompromitirajuće informacije. Požurivanje zakona samo je uvod da se ovakve pojave sankcioniraju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.