Prijam

Vlada SAD-a ostaje posvećena integraciji BiH u Europu

Foto: Zoran Grizelj
Vlada SAD-a ostaje posvećena integraciji BiH u Europu
04.07.2013.
u 09:48
U govoru na prijmu veleposlanik Moon poručio je kako će SAD i u budućnosti davati potporu svima koji se trude napraviti demokratske promjene na miran način
Pogledaj originalni članak

Američko Veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini organiziralo je sinoć u Sarajevu svečani prijam u povodu Dana neovisnosti, nacionalnog praznika SAD-a. Veliki broj gostiju iz javnog, političkog i kulturnog života BiH te predstavnika diplomatskog zbora okupio se na svečanosti u zgradi američkog Veleposlanstva. Bio je to za mnoge goste i oproštajni susret s veleposlanikom Patrickom Moonom koji završava svoj mandat u BiH. Kao malo koji događaj u BiH prijam u američkom Veleposlanstvu okupio je sve osobe koje nešto znače u političkom i javnom životu BiH.

Došao i Dodik

Članovi Predsjedništva BiH, državni ministri i parlamentarci, čelnici stranaka, uključujuci Milorada Dodika koji je s Moonom znao iznijeti teške riječi su bili nazočni na prijemu. Od ostalih uzvanica pozornost je privlačio visoki predstavnik Valentin Inzko koji je gospođi Moon donio buket cvijeća. Veloslanik Moon je u svom govoru na prijmu istaknuo da je uvjeren u pozitivne promjene u BiH.

- Usprkos nedostatku napretka u iznalaženju rješenja za ključna pitanja u protekle tri godine, uvjeravam vas da vlada SAD-a ostaje potpuno posvećena punoj integraciji vaše zemlje u Europu. Ostajemo posvećeni Daytonskom principu jedne suverene i funkcionalne BiH sastavljene od dva dinamična entiteta i Disktikta Brčko i zasnovane na jednakosti tri konstitutivna naroda i ostalih. Nećemo odustati od svoje potpore multikulturalnoj BiH koja svoju snagu crpi iz svoje raznolikosti i uvažavanja vrijednosti drugih - kazao je Moon.

Daljnja potpora

Najavio je da će SAD i dalje pružati potporu građanima i političarima koji se trude napraviti demokratske promjene na miran način koji su spremni da ostvaruju zajedničke ciljeve korisne za sve. U stilu pravog domaćina veleposlanik Moon je prije samog početka svečanosti došao do akreditiranih novinara i još jednom im zahvalio na suradnji tijekom njegovog mandata u BiH. Našalio se da i ovaj put očekuje “dobre tekstove i jos bolje fotografije”. Zbog sigurnosnih razloga novinarske ekipe su morale doći sat vremena prije uzvanica, ali su se domaćini potrudili da im vrijeme do početka prijma protekne brzo, uz osvježenje i hranu, nezaobilazne hot dog sendviče i hamburgere.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.