SKANDALOZNO

Vlada F BiH želi revizijom poništiti odluku suda o hotelu Stella

Foto: Zoran Grizelj
Vlada F BiH želi revizijom poništiti odluku suda o hotelu Stella
14.02.2011.
u 09:10
Vlasti u Neumu, ali i građani protive se ovakvoj politici federalne Vlade
Pogledaj originalni članak

U gomili stvari koje se nastoje pospremiti posljednjih dana mandata kao što je privatizacija više vrijednih poduzeća, tako se ponovno nastoji ispolitizirati pitanje hotela Stella u Neumu te osporiti više sudskih presuda oko utvrđenog vlasničkog udjela, na čemu inzistira navodno udruženje dioničara već odavno ugašene tvrtke Polihem iz Tuzle. Tako su u pismu iz udruženja upućenom 3. veljače ustvari otkrili dvostruku igru premijera Mujezinovića koji je obećao provedbu revizije hotela u Neumu tijekom rujna prošle godine, unatoč činjenici da je Vrhovni sud Federacije BiH odbacio mogućnost preispitivanja ranije revizije. Kada su izgubili ovaj spor, iz samozvanog udruženja uputili su nekoliko tužbi raznim sudovima samo kako bi onemogućili rad hotela Stella. U hotelu Stella okončan je jedan sudski proces kojim je, između ostalog, odbijen zahtjev Polihema i TDI da se upišu kao suvlasnici polovice dijela hotela Stella, a na njihovoj strani se kao umiješač pojavljuje Udruženje dioničara Polihema pod čijim je pritiskom došlo i do uvrštavanja ove točke u dnevni red Vlade.

Obnova postupka

Udruženje dioničara je pokrenulo i obnovu postupka za utvrđivanjem strukture vlasništva i odbijeni su zaključkom Agencije za privatizaciju, što je i potvrđeno rješenjem Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a u tijeku je upravni spor pred Županijskim sudom u Sarajevu. Valja reći kako je premijer samom odlukom da uvrsti ovu točku dnevnoga reda prejudicira odluku jer konačnu riječ ipak ima Sud. Postavlja se i pitanje što bi se dogodilo ukoliko sud donese drukčiju odluku. Uz to, u slučaju razmatranja ove točke doveli bi se u situaciju da Vlada derogira presudu Vrhovnog suda Federacije te bi se sudski postupci razvukli na sljedećih 12 godina koliko ovaj cijeli postupak traje. S druge strane, hotel je sada u većinskom vlasništvu Federacije BiH, a u njemu su uspostavljena tijela upravljanja sukladno Zakonu o gospodarskim društvima. Stoga je očekivati da Vlada Federacije u slučaju hotela Stella postupi principijelno te prepusti pravosuđu da okonča pokrenute postupke. Ovakav princip je korišten u slučaju hotela Zenit i nisu poduzimane radnje vezane za utvrđivanje strukture vlasništva dok se ne okončaju sudski postupci.

Oglasio se načelnik

Načelnik općine Neum Živko Matuško zatražio je od Vlade da ne uđe u bezakonje i pokušava revizijama osporavati odluke sudova. U Neumu praktično žive od turizma i zbog toga pozivaju da se osigura normalan rad hotela Stella.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.