Zakon

Vikendice, auta, dionice na prodaju preko javnog natječaja

Vikendice, auta, dionice na prodaju preko javnog natječaja
07.05.2012.
u 12:02
Osniva se agencija za upravljanje oduzetom imovinom koju će voditi nestranačka uprava
Pogledaj originalni članak

Kad 17. svibnja ove godine u Domu naroda federalnog Parlamenta bude usvojen zakon o oduzimanju imovinske koristi, FBiH po prvi put će dobiti agenciju za upravljanje oduzetom imovinom, pred čijim će radom prezati svi oni pojedinci i skupine koje su pokretnine i nekretnine stekli protuzakonito.

Prodaja imovine

Za ravnatelja spomenute agencije, prema zakonskim odredbama, imenuje se nestranačka, kompetentna osoba na mandat od pet godina, i to preko javnog natječaja. Sjedište agencije bit će u Sarajevu, s tim da je ovisno o potrebama ostavljena mogućnost utemeljenja posebne organizacijske jedinice izvan svog sjedišta. Sredstva potrebna za rad agencije osiguravaju se u proračunu FBiH, ili iz drugih izvora, sve državne i druge institucije javne službe i organizacije obvezne su pružiti pomoć u njenom radu. Agencija će skladišti, čuvati, prodavati ili obavljati najam oduzete imovine. Agencija će obavaljati stručnu procjenu vrijednosti privremeno oduzete i oduzete imovine, voditi evidenciju o imovini kojom raspolaže i upravlja, sudskim postupcima u kojima se odlučuje o takvoj imovini. Ona će dobivati redovite informacije o presudama od svih sudova pred kojima je vođen postupak za oduzimanje imovinske koristi pribavljene kaznenim djelima. Agencija je dužna prikupljati od mjerodavnih institucija podatke, statistička izvješća i druge informacije o rezultatima financijskih istraga, s ciljem obrade i analize tih podataka i informacija, uočavanja trendova u vršenju kaznenih djela iz kojih se pribavlja imovinska korist. Agencija za upravljanje oduzetom imovinom, moći će prodavati zaplijenjenu imovinu ili je poklanjati u humanitarne svrhe.

 Imovina i javni natječaj

 Prodaja imovine kojom upravlja i raspolaže agencija vrši se javnim nadmetanjem koje se objavljuje u Službenim novinama FBiH i u najmanje dva dnevna lista koja se distribuiraju na cijelom području BiH. Zaplijenjena imovina se, kako piše u zakonu, prodaje po istoj, ili višoj cijeni od procijenjene vrijednosti koju je odredila ova agencija. U slučaju da imovina ne bude prodana nakon jednog javnog nadmetanja, prodaja se može izvršiti na drugom javnom nadmetanju, ali za cijenu koja ne može biti niža od 75 posto vrijednosti procijenjene imovine.

Ako se u roku od godine dana imovina ne proda, imovina može biti poklonjena ili uništena. Ravnatelj ove agencije imat će pravo donijeti odluku da privremeno oduzete stvari iznajmi ili preda u zakup ovisno o njihovoj namjeni

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.