Predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Zvizdić: Sredstva od Svjetske banke podrška za zapošljavanje mladih

Zvizdić: Sredstva od Svjetske banke podrška za zapošljavanje mladih
23.04.2017.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

 Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je u Washingtonu redovnom sastanku Svjetske banke, gdje su prisustvovali i entietski premijeri, kao i ministri financija.

Na seriji sastanaka Zvizdić je razgovarao o partnerstvu sa BiH, strukturi i dinamici realizacije projekata po ugovoru vrijednom 750 milijuna dolara.

Zvizdić je iz Washingtona za televiziju N1 kazao da će nova sredstva od Svjetske banke biti podrška za zapošljavanje mladih, ali i konkretizaciju u jačanju pojedinih sektora - poput onog građevinskog.

- Dogovoreni su koraci za rekonstruiranje bitnih sektora, njihovih ozdravljenja. Suradnja sa Svjetskom bankom je ocijenjena kao produktivna, i u tom smislu im se zahvaljujem - kazao je on.

Zvizdića sada očekuju sastanci sa predstavnicima MMF-a.

- Prezentirat ćemo im situaciju. Znat ćemo koja je dalja sudbina i dinamika njihovog pregleda i iduće tranše - izjavio je predsjedatelj Vijeća ministara za N1.

Potvrdio je da su sastancima prisustvovali entitetski premijeri, Fadil Novalić i Željka Cvijanović, kao i ministri financija u BiH.

BiH nije ispunila sve preduslove za novu tranšu od MMF-a, Zakon o trošarinama nije prošao. Zvizdić je odgovorio na upit o mogućim ustupcima i posljedicama, konkretno u slučaju ako se pomenuti zakon ne usvoji.

- Mislim da je dosadašnja suradnja sa MMF-om pokazala visok stupanj korektnih odnosa. Svjesni su i razumiju kompleksnost sistema u BiH. Siguran sam da je perspektiva Zakona o akcizama izvjesna u idućih nekoliko sedmica, razumjet će - izjavio je.

- Realiziran je i veliki broj drugih mjera. Pripremljeni su i usvojeni zakoni iz bankarskog sistema. Očekujem razumijevanje, prije nego dođe do isplate nove tranše. MMF nam je bitan, ne samo zbog novca - naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, najveće posljedice će biti u činjenici da ne možemo govoriti o dinamiziranoj gradnji puteva, modernih puteva, ne možemo govoriti o ozbiljnom ekonomskom razvoju, a 860 miliona eura sredstava čekaju da budu stavljeni u funkciju.

- Određene ideje će pomoći poljoprivrednicima, kroz 'plavi dizel', IPA fondove - koji su blokirani nekoliko godina, a zbog toga BiH gubi 40 milijuna maraka godišnje - kazao je Zvizdić za N1

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.