Predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Zvizdić: NATO je za BiH sinonim za stabilnost i prosperitet

Zvizdić: NATO je za BiH sinonim za stabilnost i prosperitet
22.03.2017.
u 14:19
Pogledaj originalni članak

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je jučer u uvodnom obraćanju na 94. Rose-Roth seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a, na 3. sesiji "Reformska agenda BiH i politička situacija", da ovaj skup za Vijeće ministara BiH, kao i za njega osobno, predstavlja važan i poseban signal da je regija zapadnog Balkana, a samim tim i BiH, ponovno u fokusu svih procesa koji su u vezi s europskim i euroatlantskim integracijama.

- Upravo ovaj, kao i mnogi drugi događaji i susreti koji se dešavaju u BiH, kao i na prostoru drugih zemalja zapadnog Balkana, predstavljaju dodatni stimulans i daju jasnu europsku perspektivu našoj regiji - istakao je Zvizdić. 

U ovom kontekstu, spomenuo je posljednji summit premijera zapadnog Balkana, kada je ponovo naglašena europska perspektiva ove regije, poslane jasne poruke mira, suradnje i stabilnosti kao ključnih prioriteta djelovanja svih vlada regije te napravljen još jedan važan iskorak u pravcu jačanja ekonomske suradnje te međusobnog razumijevanja i poštovanja.

- Ono što je posebno bitno za nas u BiH, osim činjenice da su sve zemlje regiona jasno i nedvosmisleno opredijeljene ka očuvanju mira i stabilnosti regije, jeste definiranje zajedničkih prioriteta i kreiranje regionalnih projekata koji znače kvalitetno povezivanje u pravcu jačanja ekonomske suradnje i stvaranja zajedničkog tržišta - napomenuo je predsjedatelj Vijeća ministara. 

Ipak, dodao je, mir i stabilnost su osnovni i najvažniji prioriteti, a za BiH NATO jeste sinonim za stabilnost i prosperitet.

S tim u vezi, istakao je da dinamika napredovanja u pravcu uspješnih integracija u EU i NATO u najvećoj mjeri zavisi od "nas samih" te od uspješne provedbe započetih reformi i od ukupne modernizacije same države.

- I mi smo zaista u potpunosti posvećeni aktualnim reformskim procesima koji će u konačnici značiti prihvatanje pravne stečevine i suvremenih EU standarda, ali i plansku i održivu valorizaciju naših ukupnih prirodnih i ekonomskih resursa. S druge strane, očekujemo ispravno razumijevanje situacije u BiH i na Balkanu - rekao je Zvizdić. 

Podsjetio je da je BiH napornim radom uspjela postići značajan napredak u svim oblastima, između ostalih, navodeći primjer usvajanja Ekonomske Reformske agende za razdoblje 2015-2018.

Govoreći o EU integracijama BiH, istakao je da je prošla godina bila najuspješnija "europska" godina za BiH, što je potvrđeno i u Izvještaju Europske komisije za 2015. te 2016. godinu.

Također, napomenuo je da je nakon sedam godina stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a nakon pet godina zastoja, u kolovozu prošle godine je usuglašen tekst odluke o Mehanizmu koordinacije koji je usvojen na svim nivoima vlasti. Osim toga, uspostavljen je i Kolegij za europske integracije i Komisija za europske integracije te je u tijeku formiranje radnih grupa čiji je bazni zadatak da pripreme odgovore na Upitnik EU za BiH.

- Međutim, prije nego što postanemo dio šireg društva unutar EU i unutar NATO-a, bitno je osim poduzimanja konkretnih koraka u samoj zemlji, aktivno raditi na unapređenju regionalne suradnje - podvukao je Zvizdić, naglasivši da je jedan od prioriteta vanjske politike BiH upravo regionalna suradnja koja doprinosi stvaranju stabilnog i sigurnog ambijenta u regiji.

U tom smislu napomenuo je da BiH s najbližim susjedima i ostalim zemljama regije kontinuirano radi na intenziviranju stalnog političkog dijaloga o bilateralnim i multilateralnim pitanjima, s posebnim naglaskom na suradnju na putu europskih i eurotlantskih integracija.

- Vijeće ministara posebnu pažnju posvetilo je jačanju dobrosusjedskih odnosa te je nakon održavanja prve zajedničke sjednice s Vladom Republike Srbije u toku dogovor o održavanju iduće sjednice. Intenzivirana je i bilateralna suradnja sa Republikom Hrvatskom i načelno je dogovoreno održavanje zajedničke sjednice vlada polovinom ove godine, a tijekom službene posjete Vladi Crne Gore je također dogovoreno održavanje zajedničke sjednice u ovoj godini - naveo je Zvizdić. 

Naglasio je da se dodatni doprinos stabilizaciji prilika u BiH, ali i u regiji, ogleda se i u posvećenom pristupu u donošenju zakonskih i strateških dokumenata s ciljem jačanja funkcioniranja pravosuđa te adekvatne borbe protiv korupcije, svih oblika organiziranog kriminala te borbe protiv terorizma.

S tim u vezi informirao je da je Vijeće ministara BiH u prošloj i pretprošloj godini povećalo proračun agencija za provođenje zakona s ciljem jačanja borbe protiv svih oblika organiziranog kriminala, korupcije i terorizma te da je prošle godine usvojen Akcijski plan za provedbu Stretegije za borbu protiv terorizma (2015-2020), čime je BiH u potpunosti ispunila zakonodavne obaveze u borbi protiv terorizma. 

- Nastavak rada na provođenju reformi zadržavanjem fokusa na one oblasti koje će doprinijeti stabilnosti te ukupnom socio-ekonomskom oporavku i razvoju društva je bio i ostaje naš imperativ - potcrtao je i dodao da je strateško-politički cilj Vijeća ministara da do kraja 2018. BiH stekne status kandidata za članstvo u EU, s perspektivom otvaranja prvih poglavlja.

Međutim, naglasio je da je dodatni cilj za BiH, koji je bitan radi osiguranja stabilnosti, ekonomskog i političkog napretka te daljnjeg ukupnog razvoja zemlje, aktivacija Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP). 

- BiH je u procesu reformi učinila niz koraka u pravom pravcu, posebno u sektoru obrane te je uz značajnu podršku NATO-a već preuzela i određene NATO standarde. Predsjedništvo BiH je u studenom prošle godine potvrdilo spremnost potpunog ispunjenja uslova za aktiviranje MAP-a, a veliki iskorak napravljen je donošenjem Pregleda obrane i planom modernizacije Oružanih snaga BiH - podsjetio je. 

Za suradnju između BiH i NATO-a kazao je da se odvija na visokom nivou te posebno pozdravio NATO-ovo opredjeljenje za "Politiku otvorenih vrata", na osnovu individualnog napretka aspiranata, istakavši da je to opredjeljenje od ključnog značaja za dalje stimuliranje reformi i širenje oblasti sigurnosti i stabilnosti.

- Osobno smatram da BiH treba postati članica NATO-a, ne samo zbog garancije unutarnje sigurnosti, nego i zbog činjenice da će BiH ispunjavanjem standarda koje zagovara NATO, postati sigurna i prosperitetna država u kojoj će demokracija, vladavina prava i poštivanje ljudskih prava postati trajne kategorije - kazao je Zvizdić, pojasnivši da bi zbog toga aktivacija MAP-a bila odluka koja bi značajno ubrzala procese jačanja mira i stabilnosti te podigla investicioni rejting BiH na veći nivo.

Naglasio je da, uime Vijeća ministara i njegovo osobno ime, garantira istinsku posvećenost realizaciji reformi koje će životni standard i osjećaj sigurnosti svih bosanskohercegovačkih građana podići na veći nivo.

- BiH je istinski partner za sve procese koji će njenim građanima na cijelom teritoriju donijeti blagostanje i prosperitet - poruka je kojom je predsjedatelj Vijeća ministara BiH završio svoje izlaganje na NATO seminaru, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.