Zvizdić i Šarović summit u Budimpešti ocijenili uspješnim za BiH

Zvizdić i Šarović summit u Budimpešti ocijenili uspješnim za BiH
27.11.2017.
u 17:47
Pogledaj originalni članak

U Budimpšeti je danas, u okviru 6. summita 16 premijera zemalja centralne i istočne Europe s premijerom NR Kine (16+1), potpisan Sporazum o uzajmanom izuzimanju od viza za nositelje običnih putovnica između Bosne i Hercegovine i NR Kine i Sporazum o poljoprivrednoj suradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine.

Također, tijekom ceremonije potpisivanja bilateralnih sporazuma potpisan je i Ugovor o kreditu između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i kineske EXIM banke vezan za projekt izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW "Blok 7" Termoelektrane Tuzla.

Zvizdić je izjavio je da je BiH na današnjem summitu bila jedna od najzapaženijih zemlja, što je plod rada i jasnog plana razvoja odnosa sa Kinom i zemljama centralne i istočne Europe.

Istaknuo je da će sporazum o bezviznom režimu sigurno dovesti do značajnog povećanja broja kineskih turista u BiH, koji je već ove godine udvostručen u odnosu na prethodnu i iznosio je oko 20.000.

- Drugi sporazum vezan je poljoprivredu jer je Kina prepoznala potencijale Bosne i Hercegovine, a najvažnije je bilo potpisivanje ugovora za izgradnju "Bloka 7" TE Tuzla što otvara mogućnosti za daljnju suradnju u oblasti energetike - rekao je Zvizdić.

Šarović je naveo da je posebno važna bila današnja izjava kineskog premijera da njegova zemlja namjerava da još više investira u zemlje centralne i istočne Europe.

- Kina planira da godišnje iz ovih zemalja uvozi robe u vrijednosti 1.000 milijardi, a posebno su zainteresirani za organsku hranu - kazao je Šarović i današnji summit ocijenio posebno uspješnim.

Sporazumom o uzajmanom izuzimanju od viza za nositelje običnih putovnica državljana BiH i NR Kine, nositelji važećih biometrijskih putovnica bit će oslobođeni obveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorije druge ugovorne strane tijekom boravka do 90 dana u roku od 180 dana.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.