SKUPŠTINA HNŽ-a:

Županija neće financirati prijevoz učitelja u HNŽ-u

Foto: Zoran Grizelj
Županija neće financirati prijevoz učitelja u HNŽ-u
20.11.2013.
u 10:55
Već mjesecima nitko ne financira materijalne troškove škola, ni prijevoz učenika i profesora.
Pogledaj originalni članak

Izmjene i dopune Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, kojima je županija trebala preuzeti financiranje prijevoza zaposlenika osnovnih škola u HNŽ-u, na jučerašnjoj sjednici Skupštine HNŽ-a ipak nisu usvojene. Iako se očekivalo kako je ovo pitanje samo stvar formalnosti, na jučerašnjoj sjednici je došlo do novih komplikacija.

Stav SDA i SDP-a

Naime, politički dogovor hrvatskog i bošnjačkog kluba zastupnika prekršile su SDA i SDP, te su odbili amandman na zakon koji je, sukladno dogovoru, predložila hrvatska strana. Nakon toga su hrvatski zastupnici glasovali protiv prijedloga zakona. - Mi smo imali dogovor, ali je on očito prekršen. Još ne znamo tko stoji točno iza ovakvog scenarija, ali je jasno kako su SDA i SDP imali neki drugi plan - rekli su nam hrvatski zastupnici nakon sjednice. Sigurno je kako će ovakav razvoj događaja dovesti do novih problema, a sada nije isključeno da osnovne škole neće pokrenuti i proceduru za štrajk.

Pitanje proračuna

Točka oko koje se očekivalo da će biti najviše problema na kraju je povučena s dnevnog reda. Naravno, radi se o rebalansu proračuna HNŽ-a. Predsjednik Vlade Denis Lasić je jučer povukao prijedlog rebalansa proračuna HNŽ-a iako su bošnjačke stranke zadnjih dana inzistirale da se Skupština očituje o ovome. Jučer su županijski zastupnici usvojili i određene akte. Tako je usvojen prijedlog odluke o osnivanju lovišta u HNŽ-u, Zakon o šumama, a negativan odgovor je poslan federalnoj razini za prijedlog zakona o koncesijama. Bitna rasprava se vodila i o navijačkim neredima nakon utakmice Slovačka - BiH koji su se dogodili u Mostaru. Zaključeno je kako treba provjeriti je li došlo do prekoračenja ovlasti kada je u pitanju ponašanje policajaca. Na ovome pitanju pojedinci su već počeli skupljati predizborne poene.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.