UŠTEDE

Županija može imati najviše 9 ministara

Foto: ''
Županija može imati najviše 9 ministara
06.02.2014.
u 09:32
Studija je pokazala da se sa samo 12 zastupnika manje može postići ušteda od ukupno 700.000 KM godišnje
Pogledaj originalni članak

Smanjenjem broja zastupnika na federalnoj razini, u županijskim skupštinama, kao i ukidanjem određenih dužnosti, došlo bi se do velikih ušteda na području FBiH, pokazala je Studija javnih rashoda u FBiH. Naime, pokazatelji ove studije govore da bi se, primjerice, ukidanjem dužnosti predsjednika i dopredsjednika FBiH na godišnjoj razini uštedjelo čak 3,6 milijuna KM. U Uredu predsjednika i dopredsjednika FBiH ukupno je 39 zaposlenih, a njihova godišnja potrošnja je 3,6 milijuna KM. Ista studija govori da bi se smanjenjem broja zastupnika u Zastupničkom domu FBiH sa sadašnjih 98 na 81 uštedjelo milijun maraka na godišnjoj razini. Uštedjet se može i na smanjenju broja izaslanika u Domu naroda FBiH.

Naime, studija je pokazala da se sa samo 12 zastupnika manje može postići ušteda od ukupno 700.000 KM godišnje. Do ušteda teških 1,5 mil. KM došlo bi se smanjenjem plaća i ostalih davanja zastupnika u oba doma. Studija predviđa da se zastupnicima zapravo samo smanje dodatne naknade, poput onih za sudjelovanje u povjerenstvima, dok bi osnovica za plaću i dalje bila tri prosječne plaće u FBiH. Prema izračunu ove studije, na razini FBiH se godišnje samo na ovaj način može uštedjeti ukupno 6,8 milijuna KM. Pored ušteda na razini FBiH, velike se uštede mogu napraviti i na razini županija. Broj zastupnika u županijskim skupštinama se kreće od 21 do 35 zastupnika, uz pretpostavku da se broj zastupnika u prosjeku smanji za 5, te uz pretpostavku da je većina njih profesionalnih zastupnika, očekivana ušteda na godišnjoj razini za sve županije zajedno kretala bi se od 1 do 1,5 KM. Od ukupno 289 zastupnika, njih 117 ima status profesionalnog zastupnika, predviđenim limitom, koji zagovara ova studija, broj profesionalnih zastupnika smanjio bi se na 40. S obzirom da se primanja između profesionalnih zastupnika i onih koji nisu profesionalizirali svoj status u prosjeku na godišnjoj razini razlikuju za oko 20.000, iznos potencijalne uštede je čak 2 milijuna KM. Još jedna od mjera koja bi dovela do ušteda je i limitiranje iznosa ukupnih primanja profesionalnih zastupnika na tri prosječne plaće i ukupnih primanja neprofesionalnih zastupnika na 70 posto prosječne plaće u FBiH. Ovom mjerom godišnje bi se uštedjelo od 1 do 1,5 milijuna KM. Mjera je i limitiranje broja ministarstava po županijama.

Prema ovoj studiji, ukupan broj ministarstava po županiji bi trebao biti najviše 9, a u županijama s manje od 50 tisuća stanovnika maksimalan broj ministarstava bi trebao biti 7. Na ovaj način došlo bi se do uštede od 2,5 milijuna na godišnjoj razini. Ukidanjem sudova, tužiteljstava i pravobraniteljstava u županijama s manje od 50.000 stanovnika došlo bi se do ušteda od dva milijuna KM godišnje. Tako bi se na razini županija godišnje moglo ukupno uštedjeti od 7,5 do 8,5 KM. Studija predviđa i uštede na razini općina, i to limitiranjem naknada vijećnicima na 50 posto prosječne plaće u FBiH, što bi godišnje dovelo do uštede od dva mil. KM.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.