rezultati istrage

Zrakoplov kod Mostara pao zbog srčanog udara pilota

Zrakoplov kod Mostara pao zbog srčanog udara pilota
19.06.2017.
u 11:25
Istražitelj Begić je rekao da je pilot pretrpio srčani udar 7,5 minuta nakon početka leta
Pogledaj originalni članak

Uzrok pada zrakoplova kod Mostara u kojem je poginulo pet osoba bio je srčani udar pilota, rekao je Salko Begić, glavni istražitelj u istrazi nesreće koju je provelo povjerenstvo Ministarstva prometa i veza BiH. Begić je dodao da je pilot pretrpio srčani udar 7,5 minuta nakon početka leta, piše Klix.ba. 

Begić je kazao da se u Izvješću ne spominju nikakva imena i da je to u skladu s međunarodnim standardima. Cilj istrage je bio utvrditi uzroke, a ne odrediti krivnju tragične nesreće za što je eventualno zaduženo Tužiteljstvo BiH.

Podsjećamo, u zrakoplovnoj nesreći 13. svibnja u Mostaru, odnosno padu malog školskog zrakoplova poginuo je pilot Ivan Karačić, Muhamed Sipović, brat i sestra Luka i Lana Lovrić od sedam i deset godina, te osmogodišnji dječak Arman Hadžiomerović.

Zrakoplov se srušio u 15:50 sati u mostarskom naselju Jasenica.

Zamjenik direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo (BHDCA) Marinko Šimunović kazao je nakon nesreće da je pokojni instruktor Karačić, koji je upravljao zrakoplovom bio osoba s velikim iskustvom.

Još prije okončanja istrage iz Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH je priopćeno da je zrakoplov imao dozvolu dozvolu za letenje, te da je servisiran početkom tzravnja. Vještačenje je izvršeno u vojnom hangaru Zračne luke Mostar.

"Posljednji servis navedenog zrakoplova rađen je 5. travnja 2017. godine o čemu postoji dokumentacija u BHDCA, kao i certifikat ovlaštenog aviomehaničara koji potvrđuje da je izveden servis", navodi se u odgovoru.

Istraga o nesreći je završena u prvoj polovini lipnja i obrazložena je za 67 strana. Nakon istrage državnog tužiteljstva komentar su dali predstavnici BHDCA, Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) te Zračna luka Mostar.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.