Poboljšanje zračnog prometa

Zračne luke u Federaciji BiH dobile dodatnih 7 milijuna KM

Zračne luke u Federaciji BiH dobile dodatnih 7 milijuna KM
29.12.2017.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Za projekte unapređenja zračnog prometa Federacije BiH u tri zračne luke u Federaciji BiH rebalansom proračuna za 2017. izdvojeno je dodatnih sedam milijuna KM, navedeno je iz Federalnog ministarstva prometa i veza. Ugovori o prijenosu sredstava kapitalnog transfera u kojima se navode načini utroška spomenutih sredstava potpisani su jučer. Riječ je o JP Aerodrom Bihać, JP Aerodrom Mostar i JP Aerodrom Tuzla. Kako je navedeno u odluci Vlade Federacije BiH, sve tri zračne luke dobit će po dva milijuna, dok je sedmi milijun planiran za subvencioniranje otvaranja nove zračne linije Zagreb - Mostar. Kroz kapitalni transfer sredinom ove godine spomenute zračne luke su već dobile značajna sredstva iz federalnog proračuna. Tako je, kako navode iz Federalnog ministarstva prometa i veza, Zračna luka Mostar dobila milijun i 570 tisuća KM kapitalni transfer i 430.000 KM subvencija. Isti iznos dobila je i zračna luka Tuzla, dok je Bihać dobio 2 milijuna KM u vidu kapitalnog transfera. Kada je riječ o rebalansom izdvojenim sredstvima, ona će biti utrošena na sljedeće stavke. Prema dokumentaciji koja je dostavljena Federalnom ministarstvu prometa i veza, Zračna luka Mostar, pored otvaranja nove putne linije Mostar - Zagreb, sredstva planira uložiti u nabavu opreme za prihvat i otpremu putnika, dio novca planiran je za projektnu dokumentacija, te dio za nabavu opreme za prihvat i otpremu zrakoplova. 
Kada je riječ o zračnoj luci Bihać, 2 milijuna konvertibilnih maraka koja su dobivena rebalansom proračuna za ovu godinu bit će uložena u izvlaštenje nekretnina, odnosno proširenje zemljišta aerodroma radi produženja piste. U odluci Vlade Federacije BiH stoji kako će pokrenuti postupak eksproprijacije biti završen do kraja siječnja 2018. godine.

Iz JP Aerodrom Tuzla naveli su kako će 2 milijuna konvertibilnih maraka utrošiti na kapitalna ulaganja za radove rekonstrukcije i dogradnju zgrade putničkog terminala, izgradnju carinskoga skladišta za zrakoplovno gorivo, nabavu zrakoplovne opreme traktora s kosilicom i snjegobacačem, te na troškove za projekt nabave skenera za sigurnosni pregled putnika na Međunarodnom aerodromu Tuzla. Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić još je jednom naglasio važnost razvijanja zračnog prometa koji je dugo godina u FBiH bio zapostavljen•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.