Strasbourg

Zovko iznijela prijedlog da se međuvjerski dijalog uvrsti u službenu diplomatsku strategiju EU

Zovko iznijela prijedlog da se međuvjerski dijalog uvrsti u službenu diplomatsku strategiju EU
19.12.2019.
u 16:03
„Svjedoci smo i u najnovijoj povijesti da stradanja i nepravedan tretman vjerskih manjina imaju velike posljedice, koje su vidljive prije ili kasnije, te da imaju leptirov učinak i izazivaju oluju na drugom kraju svijeta“, kazala je Zovko
Pogledaj originalni članak

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je na plenarnoj sjednici Parlamenta u Strasbourgu u raspravi o stanju Ujgura, azijske muslimanske manjine, koja živi u sve lošijim uvjetima i svakodnevno se suočava s teškim kršenjem prava.

Zovko je izrazila zabrinutost ovakvom situacijom i pozdravila to što je Europski parlament ove godine nagradu Saharov za slobodu mišljenja dodijelio Ilhamu Tohtiju za ustrajnu borbu za prava Ujgura.

Zastupnica Zovko je u svom govoru naglasila kako smo i u najnovijoj povijesti svjedoci da stradanja i nepravedan tretman vjerskih manjina imaju velike posljedice, koje su vidljive prije ili kasnije, te da imaju leptirov učinak i izazivaju oluju na drugom kraju svijeta.

Nadalje, ukazala je na jedan sve češći trend: „Danas raspravljamo o nehumanom položaju muslimanskih manjina u Kini, a sutra ćemo razgovarati o progonu kršćanske manjine u Burkini Faso. Na  plenarnoj sjednici u Strasbourgu u studenom razgovarali smo o netolerantnom tretmanu katolika i protestanata u Alžiru. Ova institucija jasno prepoznaje slobodu vjere i uvjerenja kao jednu od temeljnih vrijednosti suvremenog i tolerantnog društva“.

Zovko je predložila da Europska komisija i Europska služba za vanjsko djelovanje idu tim tragom i uključe koncept međuvjerskog dijaloga u svoju komunikacijsku strategiju kao instrument za jačanje mira i pomirbe u politici vanjskog djelovanja.

„Na ovaj način možemo poboljšati našu poziciju geopolitičkog  aktera i zagovarati poštivanje i zaštitu vjerskih manjina“, istaknula je Zovko.

Zovko je zaključila: „Dobra polazna točka bila bi uzeti u obzir Deklaraciju o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i suživot,  koju su nedavno potpisali papa Franjo i veliki imam džamije Al-Azhar. Sa spomenutom Deklaracijom kao vodećim aktom mogli bismo uskladiti i ublažiti razlike među nama i pokazati da nećemo religiju koristiti kao instrument u sukobima“.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.