tradicija

Znate li zašto ukrašavamo jaja za Uskrs? Evo i nekoliko ideja kako ih obojati prirodnim bojama

Foto: Guliver/Thinkstock
bojanje jaja
jaja
Foto: screenshot/Facebook
jaja
Foto: Shutterstock
pisanice
Foto: ilustracija
pisanice
02.04.2021.
u 08:53
Jaja su se u prošlosti bojala prirodnim bojama uz pomoć ljuske crvenog luka, cikle, kupusa ili crvenog radiča, što se zadržalo sve do danas
Pogledaj originalni članak

Bojanje pisanica uskrsna je tradicija te predstavlja obiteljsku zabavu ukrašavanja i iscrtavanja jaja kojoj se podjednako vesele veliki i mali

U kršćanskim zemljama jaja se tradicionalno oslikavaju uoči najvećeg kršćanskog blagdana - Uskrsa. One su simbol novoga života i Isusova uskrsnuća, a tradicija je preuzeta od poganskih naroda.

Obojena jaja pronađena su i u pretpovijesnim grobovima, iranski narodi njeguju tradiciju bojanja jaja preko 2.500 godina, a Egipćani su pisanice poklanjali u proljeće kao simbol probuđenog života, piše Tportal.hr. 

Bojanje pisanica duboko je ukorijenjeno u hrvatskoj tradiciji. Jaje predstavlja rođenje novog života pa sukladno tome izlazak pileta iz jaja simbolizira uskrsnuće Isusa Krista te njegov izlazak iz groba. Kršćansko svetkovanje Uskrsa poklapalo se vremenski s poganskim blagdanom Eostre u germanskim narodima. Jaje i zec uzeti su kao simboli iz blagdana Eostre i postali su dio kršćanske proslave Uskrsa.

Boje i motivi pisanica oduvijek su imale simboličko značenje. U raznim dijelovima svijeta postoji tradicija pisanica, najviše na istoku Europe, a u Hrvatskoj su osim simbola života predstavljale i tradicionalan poklon. Zaljubljeni su si često poklanjali pisanice s ljubavnim motivima poput srca i dva goluba ili ljubavnim porukama, a često su se na pisanice ispisivale čestitke ili vjerske poruke koje su se onda poklanjale susjedima, rođacima i prijateljima.

Jaja su se u prošlosti bojala prirodnim bojama uz pomoć ljuske crvenog luka, cikle, kupusa ili crvenog radiča, što se zadržalo sve do danas, a nešto rjeđe su i čađom koja je davala crnu boju te bobicama bazge i duda ili hrastovom korom za smeđu boju. Uz crvenu, crnu i smeđu, zelena se boja dobivala uz pomoć špinata, koprive ili poriluka.

Pisanice su se baš kao i danas ukrašavale listićima i travkama, najčešće djetelinom ili cvjetićima, a mnogi su svoje pisanice ukrašavali voskom ili slamom, dok su drugi oslikavali geometrijske likove ili simbole poput srca ili rozete.

Evo nekoliko korisnih savjeta ako želite obojati jaja prirodnim bojama:

Zašto ne biste ovoga Uskrsa, zamijenili kupovne boje prirodnim sastojcima? Bit ćete ugodno iznenađeni različitošću varijanti i odličnim krajnjim rezultatom - a sve bez umjetnih boja?

Što je potrebno:

prirodni sastojci (crveni kupus, kurkuma, kora od luka, cikla i kava), lonac zapremine od najmanje tri litre, bijeli ocat, cjediljka, zdjelice, jaja, velika metalna žlica, papirnati ručnici, stalak za sušenje

Postupak:

Ova metoda uključuje kuhanje jaja zajedno s bojom, a toplina omogućava natapanje ljusaka bojom što rezultira intenzivnom, ravnomjernijom bojom. Sirova jaja stavite u lonac s bojom te ih kuhajte, a duljina ovisi o vrsti boji. Nakon kuhanja izvadite jaja te ih osušite na isti način kao u kod metode hladnog uranjanja.

Duljina kuhanja s obzirom na vrstu boje:

Boja starog zlata: prokuhajte jaja u otopini kurkume, vrijeme: 30 minuta

Zemljano smeđa: prokuhajte jaja u otopini kore luka, vrijeme: 30 minuta

Tamna, bogata smeđa: prokuhajte jaja u crnoj kavi, vrijeme: 30 minuta

Blijedožuta: potopite jaja u otopini kurkume sobne temperature, vrijeme: 30 minuta

Narančasta: potopite jaja u otopini od kore od luka na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta

Svijetlosmeđa: potopite jaja u crnoj kavi sobne temperature, vrijeme: 30 minuta

Svijetloružičasta: potopite jaja u otopini od cikle na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta

Svijetloplava: potopite jaja u otopini od kupusa na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta

Kraljevska plava: potopite jaja u otopini od kupusa na sobnoj temperaturi, i ostavite da odstoji preko noći

Boja lavande: potopite jaja u otopini od cikle na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta, nakon toga jaja potopite u otopini od kupusa na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.