Niz političkih procesa

Žitelji BiH će sudjelovati u ustroju vlasti u tri države, ali i Europskoj uniji

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Žitelji BiH će sudjelovati u ustroju vlasti u tri države, ali i Europskoj uniji
19.11.2023.
u 13:57
Pogledaj originalni članak

Lokalni izbori u BiH, superizborna 2024. godina u Republici Hrvatskoj, koju će karakterizirati čak tri izborna procesa, kao i izvanredni izbori u Srbiji krajem ove godine - stanovnici BiH će u razdoblju koje je pred nama biti na izravan ili neizravan način uključeni u različite procese političke komunikacije i političkog marketinga koji će služiti kao svojevrsni uvod u kampanje, a koje će svakako karakterizirati skupovi, ali i češće korištenje medija u cilju upoznavanja birača i potencijalnih birača s programima. Ustavna struktura Bosne i Hercegovine, a koja je posljedica činjenice da zemlju u osnovi tvore tri konstitutivna naroda, tako će se u vrlo kratkom razdoblju manifestirati kroz mogućnost da značajan dio žitelja BiH s dvojnim državljanstvom ostvari svoje biračko pravo u dvjema susjednim zemljama. Državljani Srbije tako će 17. prosinca imati pravo sudjelovati na izvanrednim parlamentarnim izborima, a očekivanja su kako će državljani Srbije koji žive u BiH i ove godine ostvariti svoje biračko pravo.

Rok za prijavu

Iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjoj Luci objasnili su kako državljani Republike Srbije koji imaju boravište u Republici Srpskoj, BiH, mogu preko Generalnog konzulata R. Srbije u Banjoj Luci i preko Konzularnog ureda u Trebinju, najkasnije do 25. studenoga 2023. godine do ponoći, podnijeti zahtjev da se na jedinstveni birački popis upiše podatak da će na predstojećim izborima glasovati na jednom od biračkih mjesta u Republici Srpskoj. Napominju da, nakon navedenog datuma i roka za prijavu, neće biti moguće prijavljivanje za glasovanje jer će biti tehnički onemogućeno od izbornog povjerenstva za glasovanje. Zahtjev za upis na jedinstveni birački popis podataka o tome da će birač glasovati u Generalnom konzulatu Republike Srbije Banja Luka obvezno mora sadržavati sljedeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; općinu odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji (R. Srbiji), kao i podatke o općini odnosno gradu i adresi boravišta u Republici Srpskoj te potpis podnositelja zahtjeva.

Kada je riječ o hrvatskim državljanima u BiH, oni će 2024. godine, uz lokalne izbore u BiH, moći ostvariti svoje biračko pravo u trima izbornim procesima u RH, a prvi koji ih čekaju su izbori za Europski parlament, koji će se održati od 6. do 9. lipnja 2024. Građani Europske unije, a među njima i Hrvati iz BiH, na ovim će izborima moći birati predstavnika Hrvatske koji će zastupati njihove interese u Parlamentu. Ovi će izbori za Hrvate iz BiH biti osobito važni u svjetlu činjenice da je upravo Hrvatska ključni saveznik BiH na njezinu europskom putu, a njezini zastupnici u Europskom parlamentu glas su koji u samom središtu odlučivanja u EU može oblikovati raspoloženje europskih institucija kada je riječ o politici proširenja, ali i odnosu na specifičnostima koje krase BiH kao državu koja može postati reprezentativan primjer europskih vrijednosti različitosti i uvažavanja sastavnica, u ovom slučaju konstitutivnih naroda. Uz to, Hrvati iz Bosne i Hercegovine moći će glasovati i na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, koji također nose izniman značaj jer je RH zapravo najaktivniji zagovornik europskog puta BiH i ključni saveznik, ali i država koja se na osobit način brine i upućuje na potrebu poštivanja jednakopravnosti hrvatskog naroda. U konačnici, Hrvati iz BiH će sudjelovati i na predsjedničkim izborima koji se očekuju krajem godine.

Lokalni izbori

Žitelji BiH će, neovisno o tome imaju li ili ne dvojno državljanstvo, u 2024. godini birati vlast u lokalnim zajednicama - općinama i gradovima, a proces je to koji u pravilu donosi raznolikost u političkom prostoru kao posljedicu specifičnosti potreba i interesa svake od lokalnih zajednica. Brojke sudionika izbornog procesa na lokalnoj razini govore upravo u prilog gore navedenoj tezi.

Tako je na proteklim lokalnim izborima u utrci za općinska vijeća i gradske skupštine sudjelovalo 411 političkih subjekata i 30.384 kandidata, dok se u borbu za načelničke i gradonačelničke pozicije uključilo 114 političkih subjekata i 425 kandidata.

Ovi će izbori svakako u najvećoj mjeri zaokupiti vrijeme i energiju političkih aktera u BiH, a to su čimbenici zbog kojih je imperativ ubrzati procese usvajanja nekoliko preostalih prioriteta na europskom putu kako bi se BiH mogla krajem godine pozicionirati pred sama vrata Europske unije, čekajući dobre vijesti u obliku "zelenog svjetla" za početak pregovora. Kako bi Bosna i Hercegovina dobila bezuvjetnu podršku za otvaranje pregovaračkog procesa, pri čemu će zadnju riječ ipak donijeti Europsko vijeće kao tijelo u kojemu se očituju stavovi svih članica Unije, a koji su često i specifični kada je riječ o procesu proširenja, nužno je donijeti tri odnosno četiri zakonska rješenja, jedan međunarodni sporazum te Državni program za usvajanje acquisa (NPAA).

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.