zvona za uzbunu odavno upaljena

Židovski ili irski model za spas Hrvata 
u RH i BiH

BiH,15.04.2016.Mostar,Gradevinski fakultet, Matica simpozij BiskupTomo Vuksic, Photo:Stojan Lasic
16.04.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Sa simpozija ‘Demografska kriza hrvatskog naroda u BiH’ kojega je organizirala Hrvatska akademija za znanost i umjetnost BiH (BiH) jučer je upućena inicijativa o izradi strategije kako bi se zaustavili negativni trendovi koji se ubrzavaju i prijete potpunom izumiranju hrvatskoga naroda u ovoj zemlji, ali i u RH. Na simpoziju, kojemu je pokrovitelj bio hrvatski član BiH Predsjedništva, akademik Dragan Čović, brojni ugledni izlagači upozorili su da su zvona za uzbunu odavno upaljena, piše Večernji list BiH.

‘Bez svjedoka’

Rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić, koja je pozdravila sudionike simpozija, ocijenila je da se nagriza demografska okosnica Hrvata u BiH, zbog čega je potrebna hitna akcija. 
“Neće nam trebati ni Sveučilište ni Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ako Hrvata u BiH nestane. Počnimo djelovati onako kako je prof. Markotić jednom rekao da Hercegovina i Bosna ne ostane bez svjedoka”, rekla je rektorica Ostojić. 
Uvodničar na simpoziju bio je vojni biskup mons. Tomo Vukšić koji je upozorio da je demografsko urušavanje Hrvata katolika započelo još u vrijeme Osmanskoga carstva kada su s 85% katoličke populacije 1450. u 1879. godini spali na 18,08%. Po njegovim navodima, danas Hrvati katolici čine između 13 i 15%. 
Kao put k mogućem rješenju naveo je korištenje iskustava židovskog modela. 
“Jednako važno je stvaranje ozračja sigurnosti svake vrste u BiH, kako za pojedince, tako za etničke identitete. U okviru toga, posebice bi bilo korisno podizanje političke i pravne sigurnosti koja će pogodovati gospodarskom razvoju. Bez gospodarskoga razvoja gotovo je nemoguće zaustaviti iseljavanje, a i podići natalitet”, naveo je biskup Vukšić. 
Demograf i profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Šterc iznio je dramatične podatke o demografskome padu u obje hrvatske domovine. 
“Pred našim očima nestaje hrvatska budućnost. U prošloj godini imali smo veći prirodni pad nego što iznosi broj poginulih u Domovinskom ratu. Nitko na to još nije trepnuo”, rekao je Šterc. Po njegovim riječima, jedino je rješenje za opstanak Hrvatske da se uz snaženje gospodarstva uspostavi poseban Imigracijski ured po uzoru na Irsku ili Izrael te iskoristiti potencijal iseljeništva.

Opstanak politička kategorija

“RH ni Hrvati u BiH neće opstati ako se ne iskoristi neslućeni demografski i ekonomski potencijal kakvog ima naše iseljeništvo”, rekao je Šterc. 
Profesor Ivo Lučić s Instituta za povijest RH ocijenio je da je pitanje biološkog opstanka u BiH povezano i s očuvanjem nacionalnog identiteta i političkog subjektiviteta. 
“Svatko, tko želi očuvati BiH i raditi na njezinoj demokratizaciji, samoodrživosti i prosperitetu, mora s time računati. Sve ostalo je utopija ili tek ponovni pokušaj majorizacije što se uvijek do sada pokazalo štetnim za sve tri nacije i opasnim za BiH kao državnu zajednicu”, rekao je Lučić. 
Predsjednik HAZU BiH, akademik Jakov Pehar, smatra obrazovanje i ulaganje u znanost jamcem opstojnosti. 
“Uz dobar odabir, obujam i strukturu studija nezaposlenost visokoobrazovanih kadrova svela bi se na minimum, a to znači i odlazak kadrova u druge zemlje. Uz to treba uvesti poticajno zapošljavanje, makar na određeno vrijeme, posebno u javnome sektoru, a u privatnome sektoru treba poduprijeti stimulativne uvjete i samozapošljavanje”, rekao je akademik Pehar. Njegov kolega akademik Božo Žepić istaknuo je u svome radu da su ključni čimbenici demografske obnove - žene, njihova ekonomska stabilnost, pravna sigurnost i bolji društveni položaj; brak i obitelj; država, BiH i RH, i pronatalitetna politika; Crkva u Hrvata; političke organizacije i organizacije civilnoga društva. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.