FHMZ

Zenica i dalje s najlošijom kvalitetom zraka u Federaciji BiH

Zenica i dalje s najlošijom kvalitetom zraka u Federaciji BiH
26.12.2016.
u 09:04
Pogledaj originalni članak

Tijekom jučerašnjeg dana kvaliteta zraka je ozbiljno narušena na gotovo svim mjernim mjestima u Federaciji BiH.

Na svim mjernim mjestima (Tuzla, Lukavac, Zenica, Sarajevo, Goražde, Živinice, Jajce i Ivan-sedlo) izmjerene su srednje dnevne vrijednosti prašine PM10 (čestice promjera manjeg od 10 mikrometara) više od 50 ug/m3, što čini zakonski propisanu graničnu vrijednost za ocjenu kvaliteta zraka, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ).

U Zenici su jučerašnje izmjerne vrijednosti nešto niže nego dan ranije, međutim i dalje je Zenica grad sa najlošijim kvalitetom zraka u Federaciji BiH, barem što se tiče mjesta iz kojih FHMZ dobija podatke.

Dnevne koncentracije sumpordioksida u tom gradu su se kretale između 380 i 530 ug/m3. Propisana granična vrijednost za ovaj polutanta iznosi 125 ug/m3. Koncentracije lebdećih čestica PM10 su se kretale od 260 do 300 ug/m3. Po saznanjima FHMZ-a, iako nemaju izravan pristup podacima sa općinske stanice - u Kaknju je situacija slična zeničkoj.

U Sarajevu su koncentracije lebdećih čestica PM10 jučer imale blago nižu vrjednost u odnosu na prethodni dan.

Koncentracije azotnih oksida su značajno pale (za oko 40 posto) i nakon što su dva dana za redom bile prekoračene propisane granične vrijednosti za ovaj polutant, jučer do tih prekoračenja nije došlo. Emisiju azotnih oksida uzrokuju uglavnom vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

U Tuzli, Lukavcu i Živinicama situacija sličan kao prethodni dan - prekoračenja propisanih koncentracija srednjih dnevnih vrijednosti sumpordioksida i visoke koncentracije lebdećih čestica. Koncentracije navedenih polutanata su nešto niže nego je to slučaj u Zenici.

U Jajcu i Goraždu su i dalje prisutne visoke koncentracije lebdećih čestica u zraku.

Prema meteorološkoj slici - u pojedinim dijelovima Bosne će doći do poboljšanja meteoroloških uslova i tijekom dana već se može očekivati postepeni pad koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Tijekom sutrašnjeg dana se očekuje značajniji pad koncentracija.

Očekuje se destabilizacija atmosfere što će za posljedicu imati privremeni nestanak temperaturne inverzije. Ova destabilizacija će biti praćena i umjerenim količinama padavinama, a od četvrtka se očekuje ponovno postepeno pogoršanje uvjeta. 

Za provedbu koraka i mjera za sprečavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su županijske i općinske institucije.

Za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.