Dženita Abaza

Žena iz BiH gradonačelnica u Švedskoj: Sumnjam da ću se ikad vratiti u BiH

Žena iz BiH gradonačelnica u Švedskoj: Sumnjam da ću se ikad vratiti u BiH
18.08.2017.
u 10:18
Pogledaj originalni članak

Dženita Abaza iz Sarajeva s obitelj je početkom rata u Bosni i Hercegovini izbjegla na Korčulu. Nakog jednogodišnjeg boravka u kolektivnom smještaju, odlučila je napustiti Hrvatsku i zaputiti se u Švedsku, u koju su te 1993. godine dolazile brojne izbjeglice iz Bosne i Hercegovine. 

"O Švedskoj sam znala onoliko koliko sam učila u školi, a to je da je to bila zemlja visokog standarda, zemlja grupe ABBA, koju smo svi obožavali u mladosti, zemlja filma, hladna sjeverna zemlja", prisjeća se Dženita za RSE. Kako je znala samo engleski jezik, učenje švedskog, kako kaže, bilo je primarno po dolasku. Švedska je organizirala i financirala tečajeve za učenje i zahvaljujući tome, pojašnjava ona, bila je osposbljena za život i rad. 

"Po zanimanju sam ekonomista i to je uveliko olakšalo moj život u Švedskoj. Tko god je imao ambicije nastaviti studij, to je mogao. Ja sam po prirodi tvrdoglava i vidjela sam da Švedska jako puno sredstava izdvaja za projekte povratka u Bosnu i Hercegovinu, ali tada povratak nije bio moguć. To je bio začarani krug i trebao je netko da im otvori oči i da im kaže da pokušaju ulagati u ljude koji mogu biti resurs u daljnjoj budućnosti. Tako da sam počela s projektom koji je brzo dobio sredstva za organiziranje putovanja u BiH. Tada sam povela tadašnje političare i grupu bh. državljana u četiri općine: Prijedor, Banja Luku, Bosansku Gradišku i Sarajevo", kaže ona, prenosi Avaz.  

Nakon ovog putovanja, Dženita je ušla u politiku 1999.godine. Tada je dobila poziv tri političke stranke da bude njihov član. Izabrala je socijaldemokratsku stranku. Nakon razmišljanja, navodi ona, shvatila je da politika može biti njezin budući život i ključ za integraciju u švedsko društvo. Tako je dobila mjesto u gradskom parlamentu, a nakon toga dobila ponudu da se kandidira za gradonačelnicu Kalmara. 

"Moje kolege iz stranke su mislile da sam spremna i iskoristila sam tu priliku. obitelj je prevagnula i njihova podrška mi je značila mnogo, ali i povjerenje kolega. Tako sam i rekla – vrijedi pokušati", ističe. U listopadu 2014. godine Dženita Abaza postala je gradonačelnica Kalmara. Grad se nalazi na Baltičkom moru, ima 70.000 stanovnika i već treću godinu zaredom je proglašen najboljom ljetnom turističkom destinacijom u Švedskoj. Vođenje grada sa najbolje očuvanim renesansnim dvorcem u Sjevernoj Europi, Dženita dijeli s jednim kolegom. 

"Kalmar je grad srednje veličine u Švedskoj, jako lijep i turistički atraktivan. To je grad koji je sačuvao srednjovjekovnu gradsku jezgru i ponosna sam što vodim jedan grad koji ima bogatu i veliku povijesnu prošlost. Moj kolega i ja dijelimo poziciju, a ja imam odgvovornost za pitanje školstva, socijalna pitanja, integracije i djelimično zdravstva", kaže Dženita Abaza. 

Na pitanje RSE koliko poznaje političku situaciju u Bosni i Hercegovini, Dženita Abaza odgovara: "Ne mogu reći da sam uključena u politički život Bosne i Hercegovine. To je bio moj izbori i ja sam svoju državu izabrala. Nemam vremena da pratim događaje u obje zemlje. Jedino što znam je koliki je politički aparat u odnosu na broj stanovnika i veličinu zemlju, a to niti bogatije zemlje ne bi mogle podnijeti i to me jako iritira." 

Kako je komunikativna, Dženita Abaza kaže da ima veliki krug prijatelja koji su svih nacionalnosti i narodnosti, a u gradu na čijem je čelu živi oko tisuću ljudi s prostora bivše Jugoslavije. "U Bosnu i Hercegovinu se ne planiram vratiti. Ovdje sam, jer su tu moja djeca i unučad. Zbog njih sam i izabrala odlazak iz Sarajeva. Taj grad posjećujem često, tamo su moji roditelji, rodbina i prijatelji. Sarajevo je uvijek u mom srcu i bit će cilj svih mojih putovanja. Pretpostavljam da kada odem u mirovinu da ću se skrasiti neko ljetno razdoblje u Sarajevu", zaključuje gradonačelnica Kalmara Dženita Abaza.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.