Ljetne bolesti na kraju rujna

Želučane viroze i trovanja napunili bh. ambulante

Želučane viroze i trovanja napunili bh. ambulante
22.09.2018.
u 13:00
Pogledaj originalni članak

Trovanje hranom i želučane viroze vrlo su učestala pojava tijekom ljeta zbog vrlo visokih temperatura. Premda je rujan ušao u svoju treću dekadu, vrlo visoke temperature napunile su ambulante upravo zbog tih problema, piše Večernji list BiH.

Više roditelja s djecom u Brčkom javilo se u posljednjih desetak dana liječniku, od kojih je četvero mališana zadržano na liječenju u Općoj bolnici. Naknadni mikrobiološki nalazi samo su potvrdili sumnju pedijatara kako je riječ o salmonelozi. Kako je zaključeno nakon razgovora s roditeljima, sva zaražena djeca konzumirala su sladoled u istoj slastičarnici.

Toplo vrijeme

U utorak se u Tuzli sedam osoba javilo u Hitnu službu zbog želučanih problema, nakon čega su upućene u KUC u Tuzli zbog sumnje na trovanje hranom. S obzirom na to da su u razgovoru s liječnicima kazali da su taj dan konzumirali döner u jednom tuzlanskom objektu, on je zatvoren do okončanja analiza kako bi se spriječilo eventualno obolijevanje stanovništva. I dok su Brčaci i Tuzlaci u problemu s trovanjem hranom, banjolučke ambulante napunile su želučane viroze. U ambulantama obiteljske medicine u Banjoj Luci povećan je broj pacijenata sa želučanim tegobama, odnosno pacijenata sa želučanim virozama prouzročenim toplim vremenom, potvrdila je medijima Kosana Stanetić, šefica Službe obiteljske medicine u Domu zdravlja Banja Luka. - Želučane tegobe osjećala sam nekoliko dana, a prve bolove osjetila sam u trbuhu s jakim grčevima, dijarejom i blago povišenom temperaturom. Nakon što sam se javila liječniku, koji mi je propisao probiotik, dijetu i mirovanje, simptomi su prošli - kazala je Banjolučanka. Sudeći prema informacijama koje smo dobili iz mostarskog Doma zdravlja, Mostarci posljednjih dana nemaju tih problema. - Posljednjih 20 dana broj želučanih viroza je znatno pao, tako da se trenutačno u Službu hitne pomoći ne javljaju pacijenti s navedenim smetnjama - kazala je Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar.

Slični simptomi

Trovanje hranom i želučane viroze vrlo je teško razlikovati jer su simptomi gotovo isti ili pak jako slični. Oba stanja prouzročena su virusom ili bakterijom, no kod trovanja hranom taj se virus prenosi hranom, a kod viroze se može prenijeti na više načina.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.