Ministrica Jelka Milićević

'Željeli smo da proračun ne bude nametnut, nego izraz mogućnosti'

'Željeli smo da proračun ne bude nametnut, nego izraz mogućnosti'
03.12.2015.
u 07:00
Zastupnici su pohvalili Vladinu odluku za program prvog zapošljavanja
Pogledaj originalni članak

Nakon brojnih rasprava, nešto poslije 17 sati Zastupnički dom je jučer usvojio nacrt proračuna za iduću godinu uz 51 glas za, 18 protiv i 9 suzdržanih, piše Večernji list BiH. Od pozitivnih mišljenja, bilo da dolaze od zastupnika vlasti ili oporbe, povodom nacrta proračuna FBiH za iduću godinu, prevladava mišljenje da je federalna Vlada predložila proračun na vrijeme, a posebno je pohvalno što je kao jednu od stavki predvidjela 50 milijuna KM za prvo zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje, prvenstveno mladih ljudi. Dakako bilo je kritika na račun Vlade, posebno na stavku kojom Vlada FBiH planira povećati financiranje političkih stranaka i koalicija s nešto više od tri milijuna KM novca poreznih obveznika.

Tako je predsjednik Kluba SBB-a Nasir Beganović kazao da njegov klub podržava zahtjeve Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH čiji je predsjednik Mujo Aganović zatražio povećanje proračunskih davanja za ovu kategoriju, inače stopostotnih (ratnih) invalida u idućoj godini, kao i odgovarajuće zakonske izmjene. Inače, na samom početku sjednice federalni premijer Fadil Novalić obrazložio je nacrt proračuna za iduću godinu koji iznosi 2,5 milijarde KM. Međutim, pojedini zastupnici su negodovali, zbog čega na sjednici, osim ministrice financija Jelke Milićević, ne nazoči ni jedan drugi ministar, a raspravlja se o delikatnoj točki dnevnog reda - proračunu za iduću godinu.

Oporba kritizira, ali...

Kako se i očekivalo, najviše kritike na nacrt proračuna dolazilo je iz oporbenih redova SDP-a i DF-a. Šefovi klubova DF-a i SDP-a Dženan Đonlagić i Elvir Karajbić oštro su kritizirali proračun. Karajbić ga je nazvao dužničkim, predizbornim i tajnim, dok je Đonlagić u pretežno šaljivim tonovima, secirao najvažniji akt Federacije. Đonlagić je čak kazao: "S ovakvim proračunom ostajemo na razini razvoja posljednje predratne godine". Na to mu je zastupnica HNS-a Slavica Josipović uzvratila replikom: "Meni je jako žao što je DF napustio vlast jer bismo, izgleda, imali bolji proračun od ovoga. Zanimljivo je da je zastupnik SDP-a Nermin Nikšić rekao kako je pozitivno to što je nastavljena praksa da se proračun ipak razmatra u dva koraka, u nacrtu i u prijedlogu. Ocijenio je potrebnim u ovoj situaciji zaduživanje preko rizničkih zapisa i obveznica. No, ipak je uputio kritiku kako nema sredstava za formiranje posebnih odjela u Federalnom tužiteljstvu i Vrhovnom sudu FBiH. Rekao je kako predviđenih 3,5 milijuna KM još nisu utrošena za ovu namjenu.

Pola novca za otplatu duga

Zastupnici su pohvalili Vladinu odluku za program prvog zapošljavanja, vrijedan 50 milijuna KM, a posebno zbog kategorije mladih kojih ima više od 60 posto nezaposlenih. Oliver Radoš iz HDZ-a konstatirao je da je proračun "takav kakav jest - pola ide na zakonsko propisane transfere, a pola na otplatu duga". U izjavi za medije ministrica financija FBiH Jelka Milićević rekla je kako će nakon usvajanja nacrta proračuna u Parlamentu ovaj akt biti predmet rasprave s nevladinim organizacijama. Željeli smo da proračun ne bude nametnut, nego da bude izraz naših mogućnosti, kazala je ministrica. Milićević je istaknula kako je Vlada opredijeljena za aranžman s MMF-om. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.