Peticiju za izjednačavanje prava

Žele da svako dijete dobiva 100 KM dječjeg dodatka

Žele da svako dijete dobiva 100 KM dječjeg dodatka
23.12.2015.
u 07:00
U Federaciji BiH još uvijek nisu ujednačene rodiljske naknade Prema cenzusu, obitelji s prihodom od najmanje 90 KM po članu, pri čemu se procjenjuje i automobil, nema pravo na dječji dodatak
Pogledaj originalni članak

Svako dijete treba biti jednako bez obzira na socijalni status. Tom mišlju povela se Udruga "4 plus", koja okuplja obitelji s četvero i više djece, u pripremanju peticije koju je uputila NS RS. Osnovni zahtjev je pravo na dječji dodatak za svako dijete u iznosu od po 100 KM, te ukidanje cenzusa za dječji dodatak. U proteklo vrijeme prikupila je više od 11.000 potpisa građana, a zahtjev je predala NS RS, piše Večernji list BiH.

Predani zahtjevi

Kako je kazao predsjednik ove udruge Jovan Radovanović, uz zahtjev za obiteljskim naknadama, predani su i zahtjevi za izmjene određenih zakona koje se odnose na nacionalne mirovine za majke s četvero i više djece, stambeno zbrinjavanje obitelji s četvero i više djece, te besplatno školovanje djece iz višečlanih obitelji. - Smatramo kako su naši zahtjevi realni jer, ako nam djeca nisu bitna, onda se nemamo čemu nadati. Sredstava ima, samo ih treba racionalno usmjeriti jer se mnogo novca iz proračuna protrati na nepotrebne agencije i različite odbore", rekao je nedavno Radovanović. Inače, u ovu svrhu bi se na godišnjoj razini iz proračuna RS-a trebalo izdvajati više od 285 milijuna KM godišnje, prema procjenama Javnog fonda za dječju zaštitu u RS, kako bi sva djeca, bez obzira na redoslijed rođenja i materijalni status obitelji, dobivala po 100 KM, dok je, usporedbe radi, za ovu namjenu prošle godine isplaćeno tek 20 milijuna KM. On je napomenuo da, prema cenzusu, obitelj koja ostvaruje prihod od najmanje 90 KM po članu, a pri tome se procjenjuje i vrijednost automobila, nema pravo na dječji dodatak. Situacija u FBiH nije nimalo bolja, ako ne i gora. U ovom entitetu nisu uopće ujednačene rodiljske naknade za cijelu FBiH, već ih isplaćuje svaka županija zasebno i prema mogućnostima u proračunu. Kada smo u prijašnjim navratima slali upit Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike po pitanju osnivanja fonda za dječju zaštitu kao poticaja za treće i četvrto dijete, kazali su nam kako su reforme u ovoj oblasti popraćene poteškoćama, ali kako je ovo ministarstvo započelo aktivnosti na pokretanju novog propisa kojim će se nastojati regulirati temeljna prava iz oblasti zaštite obitelji s djecom.

Pozitivni primjer

U ostvarivanju dječjeg dodatka do djetetove punoljetnosti i poticanju višečlanih obitelji najpozitivniji primjer dala je BP županija. Naime, u ovoj županiji za treće, četvrto i svako sljedeće dijete daju 240 KM mjesečno sve do djetetove punoljetnosti. Majke u FBiH dobivaju rodiljske naknade ovisno o županiji kojoj pripadaju, a često i neredovito.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.