sarajevo

Zbog zagađenja zraka upitna redovita nastava u školama

Zbog zagađenja zraka upitna redovita nastava u školama
04.12.2018.
u 09:21
Pogledaj originalni članak

S obzirom na to da su u Sarajevu već nekoliko dana prisutne velike količine štetnih čestica u zraku, roditelji i djeca apelirali su na vlasti da se u školama skrate sati ili privremeno obustavi nastava u Sarajevskoj županiji. Prema riječima stručnjaka, djeca spadaju u skupinu posebno ranjivih osoba kada je riječ o bolestima koje uzrokuje kontaminacija zraka. Ministar obrazovanja, znanosti i mladih SŽ-a Elvir Kazazović rekao je kako resor kojim upravlja ne može donijeti bilo kakvu odluku bez službenog stava Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša SŽ-a.

“Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša SŽ-a ima zadaću kontrolirati stupanj kontaminacije zraka u Sarajevu i ono je to koje treba, naravno, ako uvidi potrebu, nama poslati uputu o mogućem skraćivanju sati ili eventualnoj obustavi nastavnog procesa u potpunosti. Mi smo prošle godine u ovo vrijeme radili i na skraćivanju sati i na obustavi nastave, ali smo prije toga dobili uputu od navedenog ministarstva”, rekao je Kazazović. S druge strane, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša SŽ-a Čedomir Lukić sve je preusmjerio na Zavod za javno zdravstvo SŽ-a koji, prema riječima ministra, ima konkretne statistike i ostale popratne informacije vezane uz trenutačna zagađenja. Iako smo poslali upit navedenoj instituciji, još uvijek nismo dobili odgovor.

“Budući da se trenutačno nastavni proces odvija bez ikakvih smetnji, škole bi trebale pronaći privremena rješenja kako na što manju mjeru svesti opasnost od narušavanja zdravlja učenika. Djeci bi trebalo smanjiti boravak na otvorenom u sklopu nastavnih aktivnosti, trebala bi se intenzivirati online nastava, a djeci s zdravstvenim poteškoćama trebalo bi omogućiti izostanak s nastave ili im bar pravdati izostanke. Međutim, mi apeliramo da se pokuša iznaći sustavno rješenje”, naglasio je Zdravko Kujundžija iz Vijeća roditelja SŽ-a.

S mišljenjem predstavnika Vijeća roditelja SŽ-a suglasan je i Saudin Sivro uime Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja ove županije. “Smatramo kako Vlada Sarajevske županije zajedno s oba ministarstva treba preko nadležnih institucija ocijeniti situaciju i adekvatno reagirati kada je riječ o utjecaju zagađenja zraka na zdravlje djece.

Također, ako se utvrdi da je situacija alarmantna, apeliramo da se nastava potpuno prekine, a ne da se skraćuje. Sate bi djeca nadoknadila kada bude lijepo vrijeme. Naš stav je da zdravlje djece i prosvjetnih djelatnika treba uvijek biti ispred redovitog odvijanja nastavnog procesa”, naglasio je Sivro. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.